1ος Μύθος: Η Γιόγκα είναι ένα άθλημα.
2ος Μύθος: Πρέπει να είμαι ευλύγιστος για να ασχοληθώ με τη Γιόγκα.
3ος Μύθος: Η Γιόγκα είναι όπως ένα πρόγραμμα διατάσεων.
4ος Μύθος: Η Γιόγκα είναι θρησκεία.
5ος Μύθος: Η Γιόγκα είναι μόνο για γυναίκες.
6ος Μύθος: Μόνο οι Ινδοί μπορούν να κάνουν Γιόγκα.
7ος Μύθος: Όλοι πρέπει να κάνουμε την ίδια πρακτική εξάσκηση.

1. Η Γιόγκα είναι άθλημα.

Η Αλήθεια: Ένα από τα σημαντικά συστατικά της Γιόγκα είναι η εξάσκηση σε στάσεις του σώματος γνωστές και σαν Ασάνες στη σανσκριτική γλώσσα. Αυτή η φυσική διάσταση της Γιόγκα είναι που κάνει αρκετούς να νομίζουν ότι η Γιόγκα είναι ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα για φυσική ενδυνάμωση. Υπό την έννοια αυτή μένει η εντύπωση ότι η Γιόγκα είναι μια περιστασιακή ψυχαγωγία που μπορεί κανείς να ασχοληθεί οπότε έχει διάθεση, όπως σε κάθε άθλημα. Η αλήθεια είναι ότι η Γιόγκα είναι η τέχνη και η επιστήμη για την σωματική, νοητική και πνευματική εξέλιξη. Παρόλο που οι στάσεις του σώματος μπορεί να φαίνονται σαν απλές ασκήσεις διατάσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα μέρος από ένα ευρύτερο σύνολο πρακτικής εξάσκησης για την προσωπική μας ανάπτυξη και ευεξία. Οι στάσεις του σώματος δεν είναι το τέλος της πρακτικής, αντίθετα έχουν την πρόθεση παράλληλα με τη σωματική βελτιωση να προετοιμάσουν το μαθητή για νοητική εξελιξή και πνευματική ανάπτυξη.

2. Πρέπει να είμαι ευλύγιστος για να ασχοληθώ με τη Γιόγκα.

Η Αλήθεια: Στη πραγματικότητα η Γιόγκα δεν έχει καθόλου να κάνει με την ευλυγισία. Οι Ασανες (στάσεις σώματος) έχουν δημιουργηθεί για να θεραπεύσουν ή να διατηρήσουν την υγεία και τη ζωτικότητα στα σημεία του σώματος που απευθύνονται. Αν σε κάποιο σημείο του σώματος έχετε συγκεντρώσει αρκετή ένταση όταν «δουλέψετε» με αυτό το σημείο τότε η ένταση χαλαρώνει και το εύρος της κίνησης αυξάνεται. Ωστόσο αν δεν υπάρχει ένταση στην περιοχή τότε η δουλειά της Ασανα είναι να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση, που με τη σειρά της αναζωογονεί, τονώνει και διατηρεί την περιοχή ελεύθερη από ένταση. Ο πραγματικός στόχος είναι διατηρήσουμε τη ζωτικότητα μας σε υψηλό επίπεδο και όχι να αποκτήσουμε ευλυγισία όπως στη ρυθμική γυμναστική! Άλλωστε η υπερβολική ευλυγισία δημιουργεί μια κατάσταση αστάθειας και εάν δεν συνοδεύεται από την ανάλογη δύναμη τότε μπορεί να είναι έως και επικίνδυνη για την υγεία.

3. Η Γιόγκα είναι όπως ένα πρόγραμμα διατάσεων.

Η Αλήθεια: Η κύρια επιδίωξη στα προγράμματα διατάσεων είναι η βελτίωση της ευκινησίας. Ο σκοπός της γιόγκα είναι η ανάπτυξη όλο και μεγαλύτερης επίγνωσης. Η επίγνωση δεν είναι κάποια υψηλή και απρόσιτη έννοια της «Νέας Εποχής». Πρόκειται για μια θεμελιωμένη εμπειρία που μπορεί να μετρηθεί από την ικανότητα να κάνουμε διάφορες κινήσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος ταυτόχρονα. Στην αρχή όταν ξεκινάμε την πρακτική στις Ασανες «γοητευόμαστε» από την ένταση των διατάσεων. Αλλά σύντομα αντιλαμβανόμαστε κάτι περισσότερο από τη διάταση. Αρχίζουμε να αισθανόμαστε λεπτές διαφορές στο σώμα. Βλέπουμε τις σχέσεις που υπάρχουν στα διάφορα μέρη του σώματος που έχουν μεγάλη επίδραση στην κίνηση μας, τη φυσική άνεση, ακόμα και την ψυχική μας κατάσταση. Αυτή είναι η ανάπτυξη της επίγνωσης και συναίσθησης που ανεπιτήδευτα προέρχεται από τη σωματική πρακτική με τις Ασανες και την εστίαση στην αναπνοή. Γιόγκα είναι η ανάπτυξη της επίγνωσης μέσα από τη σωματική πρακτική εξάσκηση.

4. Η Γιόγκα είναι θρησκεία.

Η Αλήθεια: Η γιόγκα δεν είναι θρησκεία. Δεν έχει καμία δοξασία ή σταθερό σύνολο πεποιθήσεων, ούτε είναι μια προκαθορισμένη θεϊκή μορφή που λατρεύεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Οι θρησκείες ως επί το πλείστον φαίνεται ότι βασίζονται στην πίστη και τη λατρεία σε κάτι Ανώτερο  που υπάρχει έξω από τον εαυτό μας. Ο πυρήνας της φιλοσοφίας στη γιόγκα είναι ότι τα πάντα βρίσκονται μέσα μας. Κατά αυτή την έννοια ο καθένας καλείται να ανακαλύψει το Θεό μέσα του. Η πεποίθηση ότι η γιόγκα προέρχεται από τον Ινδουισμό είναι μια παρανόηση. Η γιόγκα προηγείται στη πραγματικότητα του Ινδουισμού από πολλούς αιώνες. Αρχαίες σφραγίδες ανακαλύφθηκαν στην κοιλάδα Indus και παρέχουν σαφείς αποδείξεις για ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική της Γιόγκα νωρίτερα από το 3.000 π.Χ. Είναι γεγονός ότι οι τεχνικές της γιόγκα έχουν υιοθετηθεί από τον Ινδουισμό καθώς και από άλλες θρησκείες του κόσμου. Η γιόγκα όμως δεν ανήκει σε κανέναν, είναι ένα εργαλείο που όλοι έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε. Η γιόγκα είναι ένα σύστημα τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά από στόχους, από την απλή διαχείριση του άγχους, την βελτίωση της ευλυγισίας, μέχρι την καλλιέργεια της αυτογνωσίας και την απόκτηση μιας βαθύτερης γνώσης του εαυτού μας. Η πρακτική της γιόγκα δεν παρεμβαίνει με οποιαδήποτε τρόπο στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός άτομου. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξασκούνται στην πρακτική της γιόγκα για πολλά χρόνια και συνεχίζουν να ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις με τις όποιες έχουν μεγαλώσει.

5. Η Γιόγκα είναι μονό για γυναίκες.

Η Αλήθεια: Σε μερικά μέρη του κόσμου, κυρίως στη Δύση, η πλειοψηφία των τάξεων γιόγκα είναι γυναίκες. Έτσι μερικοί άντρες μπορεί να έχουν πάρει την ιδέα ότι η γιόγκα δεν είναι γι’ αυτούς. Όμως στην άλλη πλευρά του πλανήτη, την Ανατολή, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η πλειοψηφεία στις τάξεις είναι οι άντρες. Το γεγονός είναι ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα αν είναι άντρες ή γυναίκες, ψάχνουν για την εσωτερική γαλήνη και όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να αποφεύγουν τις ασθένειες και να ζήσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή. Η γιόγκα πάντα έχει κάτι να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια αποτελεσματική μέθοδο για σωματική, νοητική ή πνευματική ανάπτυξη και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια πρακτική εξάσκηση που προορίζεται μόνο για τις γυναίκες ή μόνο για τους άνδρες.

6. Μόνο οι Ινδοί μπορούν να κάνουν Γιόγκα.

Η Αλήθεια: Μα φυσικά και όχι! Δεν χρειάζεται να είστε Ινδός για να κάνετε γιόγκα. Περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και τουλάχιστον άλλοι τόσοι Αμερικανοί εξασκούνται στην πρακτική της γιόγκα. Και οι αριθμοί αυτοί συνεχώς αυξάνονται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση αλλά και από το Βορρά μέχρι το Νότο, ανακαλύπτουν πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποδεδειχθεί η πρακτική της γιόγκα για αυτούς, σε σωματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο.

7. Όλοι πρέπει να κάνουμε την ίδια πρακτική εξάσκηση.

Η Αλήθεια: Όχι απαραίτητα. Η γιόγκα χρειάζεται να είναι εξατομικευμένη, σύμφωνα με τις ανάγκες και το σωματότυπο του κάθε ατόμου. Έτσι, είναι καλύτερο να εκτελούμε τις Ασανες με τέτοιο τρόπο που είναι προσαρμοσμένες κατάλληλα για ένα συγκεκριμένο άτομο.  Για αυτό το λόγο μέχρι να αποκτήσουμε αρκετή εμπειρία είναι απαραίτητη η σωστή καθοδήγηση από ένα εκπαιδευμένο δάσκαλο που διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία να μας βοηθήσει να αγγίξουμε τα όρια μας με ασφάλεια και επίγνωση. Με αυτή την προϋπόθεση μπορούμε σταδιακά να ανακαλύψουμε την ιδανική πρακτική που ανταποκρίνεται στις δίκες μας ανάγκες.

Pin It on Pinterest