Η πρακτική της yoga στο σύνολο της αποκαθιστά την ισορροπία στο φυσικό σώμα και έχει θεραπευτική επίδραση στο ενδοκρινικό σύστημα. Ο έμμηνος κύκλος όμως είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας όπου ειδικά οι ορμόνες βρίσκονται σε αναστάτωση και ανισορροπία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα της ζωτικής ενέργειας να είναι χαμηλά και το σώμα έχει ανάγκη από ξεκούραση και χαλάρωση. Επομένως ενδείκνυται η χρήση βοηθημάτων κατά τη διάρκεια της πρακτικής γιατί προάγουν τη χαλάρωση και είναι ιδιαιτέρως καταπραϋντικά για την περιοχή της κοιλιάς.

Σύμφωνα με την παράδοση της Iyengar yoga υπάρχουν συγκεκριμένες ασάνες (στάσεις yoga) και ακολουθίες από ασάνες για τις γυναίκες στην φάση της εμμηνόρροιας. Η πρακτική της yoga μπορεί πραγματικά να είναι ωφέλιμη για τις γυναίκες που υποφέρουν από πόνους στη μέση και από κράμπες που σχετίζονται με την εμμηνόρροια ή το  προεμμηνορροϊκό σύνδρομο επίσης. Οι ανεστραμμένες ασάνες όπως η Sirsasana και η Sarvangasana (στήριξη στο κεφάλι ή στους ώμους) πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της εμμηνόρροιας γιατί μπορεί να προκαλέσουν αγγειακή συμφόρηση στην περιοχή της λεκάνης και να εμποδίσουν τη καθοδική ροη του αίματος.

Οι παρατεταμένες όρθιες στάσεις, οι στηρίξεις στα χέρια, η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και οι κάμψεις του κορμού προς τα πίσω πρέπει επίσης να αποφεύγονται γιατί απαιτούν μεγάλη προσπάθεια και υψηλό ποσοστό ενέργειας και μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επίπονες και επιβαρυντικές για το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα. Μερικές τεχνικές αναπνοών όπως η Ujjayi και η Viloma μπορούν να είναι αρκετά ωφέλιμες στη διάρκεια αυτών των ημερών όπως επίσης και η χαλάρωση μακράς διάρκειας.

Μόλις τελειώσει η έμμηνος ρήση μπορείτε να ξαναρχίσετε την συνηθισμένη πρακτική και βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει στο πρόγραμμα σας κάποιες ανεστραμμένες ασάνες. Οι στάσεις με ανάστροφη αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία και τονώνουν το αναπαραγωγικό και κυκλοφορικό σύστημα. Σαν γενική οδηγία περιμένετε μια δυο μέρες πριν ξεκινήσετε επίπονη πρακτική με έντονες σειρές από Χαιρετισμούς στον Ήλιο και κάμψεις του κορμού προς τα πίσω.

Το παρακάτω πρόγραμμα από ασάνες είναι προτεινόμενο για την περίοδο της εμμηνόρροιας. Μερικές από τις ασάνες είναι για αρχάριους και κάποιες απαιτούν μια σχετική εμπειρία. Αν έχετε πρόγραμμα πρακτικής που ακολουθείτε στο σπίτι συμβουλευτείτε το δάσκαλο σας, εκείνος/η θα μπορέσει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Να θυμάστε ότι η yoga σας προσφέρει την ικανότητα να «ακούτε» και να κατανοείτε το σώμα σας. Ωστόσο να έχετε στο νου ότι κάθε σωματότυπος είναι μοναδικός και συστήνουμε τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθείτε με τις παρακάτω στάσεις ζητήστε από ένα έμπειρο δάσκαλο yoga να σας ετοιμάσει ένα πρόγραμμα και με τη χρήση βοηθημάτων όπου αυτό χρειάζεται.

Ardha Chandrasana – Το Μισό Φεγγάρι
Utthita Hasta Padangusthasana II – Όρθια ισορροπία με έκταση του ποδιού
Supta Virasana– Ο Ξαπλωτός Ήρωας
Supta Baddhakonasana – Ξαπλωτή στάση με τα πόδια σε γωνία
Supta Svastikasana – Ξαπλωτή στάση με το πόδια σταυρωμένα.
Matseyasana – Το Ψαρι
Supta Pagangushtasana II – Ξαπλωτή έκταση του ποδιού στο πλάι Adho Mukha Virasana
Adho Mukha Svastikasana – άνετη καθιστή στάση με το πρόσωπο κάτω
Baddhakonasana – Ο Τσαγκάρης
Janu Sirsasana – Κάμψη εμπρός με λυγισμένο γόνατο στο πλάι.
Pashimottanasana – Η Έκταση της Δύσης
Triang Mukhaikapada Paschimottatanasana – Κάμψη εμπρός με λυγισμένο γόνατο και πέλμα προς τα πίσω.
Ardha Baddha Padma Paschimottanasana – Κάμψη εμπρός με μισό λωτό.
Marichyasana I and II – Η Σοφή Περιστροφή Ι και ΙΙ
Upavisthakonasana – Κάμψη εμπρός με διάταση των ποδιών
Parsva Upavisthakonasana – Κάμψη στο πλάι με διάταση των ποδιών
Adho Mukha Upavisthakonasana – Κάμψη εμπρός από καθιστή θέση με διάταση ποδιών και πρόσωπο κάτω
Setubandha Sarvangasana – Η Γέφυρα με υποστήριξη.

Επίσης προτεινόμενες καθιστές στάσεις κατά τη διάρκεια των αναπνευστικών ασκήσεων είναι οι παρακάτω:

Svastikasana – καθιστή στάση οκλαδόν
Virasana – Ο Ήρωας
Padmasana – Ο Λωτός

Pin It on Pinterest