Το Gong λέγεται ότι αποτελεί μια μάλλον “τυχαία” εφεύρεση του ανθρώπου, που εικάζεται ότι έγινε στη Μεσοποταμία μεταξύ 4.000 π.Χ. και 3.000 π.Χ., αν και δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές αναφορές για το που και πότε έγινε αυτό.

gong4aΗ χρήση των Gongs παρατηρείται για τελετουργικούς κυρίως σκοπούς, από πολλούς αρχαίους λαούς, μεταξύ των οποίων της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κίνας κ.α. Στην Κίνα θεωρείται ότι η τέχνη της κατασκευής των Gongs άκμασε και εξελίχθηκε. Ο Gautama Buddha, το 600πΧ περίπου, λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το Gong και μέσα από τη διδασκαλία του διαδόθηκε στην Άπω Ανατολή. Η δύναμη του ήχου που παράγει το Gong είναι  κάτι που ο άνθρωπος ανέκαθεν θαύμαζε και του προκαλούσε δέος. Οι μοναχοί του Θιβέτ χρησιμοποιούν τα Gongs τόσο στις τελετές τους όσο και στην πνευματική τους άσκηση, ως εργαλείο υποταγής του νου, ώστε να οδηγηθούν σε κατάσταση συγκέντρωσης και διαλογισμού. Στη Δύση εισήγαγε το Gong, στην πρακτική της Yoga, τη δεκαετία του ’60, ο δάσκαλος Yogi Bhajan, ιδρυτής της Kundalini Yoga.

Η Gong Yoga χρησιμοποιεί τον ήχο του γκονγκ σε συνδυασμό με την κλασική πρακτική της γιόγκα για να δημιουργήσει μια αυθόρμητη κατάσταση διαλογισμού και θεραπευτικής χαλάρωσης που διευκολύνει την κίνηση της πράνα (ζωτική ενέργεια της ζωής) μέσα στο σώμα με στόχο την επούλωση και την αφύπνιση της συνείδησης για το μετασχηματισμό.

gong5Ο αμερικανός δάσκαλος Don Conreaux είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της Gong Yoga. Είναι ένας από τους πρώτους δασκάλους Kundalini Yoga, που εκπαίδευσε ο Yogi Bhajan και πρώην μαθητευόμενος στην Kriya Yoga του Paramahansa Yogananda. Τα τελευταία 45 περίπου χρόνια διδάσκει την τέχνη των Gongs, σε όλο τον κόσμο. Στην πορεία του αυτή δημιούργησε τη Gong Yoga, συνδυάζοντας μελέτες κινησιολόγων (που διαπίστωναν ότι το μυϊκό σύστημα διατηρεί συναισθηματική μνήμη) και κινεζικής ιατρικής, με τεχνικές της Kundalini Yoga.

Η πρακτική της Gong yoga αρχίζει με σειρές από ασάνας, μούντρας, μπάντας, πραναγιάμα, και μάντρας (γνωστές πρακτικές και ως “kriyas”) οι οποίες στοχεύουν στην απελευθέρωση της συναισθηματικής μνήμης απ’ το ανθρώπινο μυϊκό σύστημα. Ο στόχος αυτών των πρακτικών είναι να ανοίξουν τη ροή της ενέργειας και να δημιουργήσουν μια δεκτική κατάσταση σε σώμα-νου για να ακολουθήσει μια καθοδηγούμενη βαθιά χαλάρωση και διαλογισμός.
gong7Στη διάρκεια αυτής της χαλαρής και διαλογιστικής κατάστασης, το γκονγκ παίζεται για να καθαρίσει το υποσυνείδητο και να αφυπνίσει τον ασκούμενο σε μια υπερβατική κατάσταση της συνειδητότητας. Η Gong yoga είναι μια τέλεια ένωση της συνειδητής μας πρόθεσης και του ήχου που εφαρμόζεται εκείνη τη στιγμή. Η Gong yoga είναι μια συναρπαστική και ενδυναμωτική μορφή ηχητικού διαλογισμού, είναι ένα συναίσθημα, μια εμπειρία, και μερικές φορές μια περιπέτεια.
Τα παρακάτω οφέλη έχουν καταγραφεί σε αυτή την πρακτική σύμφωνα με τοv Akalsukh Singh, δάσκαλο της kundalini yoga .

 • Ανακουφίζει τους πόνους στον αυχένα, πονοκεφάλους, κράμπες εμμηνόρροιας, πόνους στους μυς, βελτιώνει την ελαστικότητα των αρθρώσεων και το εύρος της κίνησης.
 • Δημιουργεί βαθιά χαλάρωση και καθαρίζει το μυαλό.
 • Άμεση μείωση του στρες και του άγχους.
 • Διεγείρει το ενδοκρινικό σύστημα και βελτιώνει τη λειτουργία του.
 • Διεγείρει το κυκλοφορίκο σύστημα.
 • Οργανώνει τη συναισθηματική ενέργεια.
 • Ενισχύει την μη προσκόληση σε εθιστικές συμπεριφορές.
 • Αναζωογονεί τους νευρώνες και τις διασυνδέσεις τους.
 • Αναζωογονεί το νευρικό σύστημα.
 • Καθαρίζει την αύρα.
 • Ανοίγει και εξισορρόπει τα τσάκρας.
 • Καθαρίζει το υποσυνείδητο μυαλό από αρνητικές σκέψεις.
 • Ενισχύει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Στο Yoga House έχουμε τη χαρά να διοργανώνουμε συνεδρίες Gong yoga με το Ματθαίο Μανουσάκη, μαθητής του Don Conreaux. Για περισσότερες πληροφορίες και για να ενημερωθείτε για την επόμενη προγραμματισμένη συνέδρια Gong yoga, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 3450020 από 5μμ έως 8.30μμ ή αφήστε μήνυμα στο τηλεφωνητή. Email: info@yogahouse.gr

[sharing tagline=”Διαλέξτε πως θέλετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας!” title=”Title To Share” link=”https://www.yogahouse.gr/2014/03/what-is-gong-yoga-and-gongs/” description=”A small description of the page” backgroundcolor=””][/sharing]

Pin It on Pinterest