Ο Jiddu Krishnamurti εμφανίστηκε πολύ νωρίς σαν στοχαστής μεγάλης εμβέλειας. Οι ομιλίες του και τα γραπτά του που δεν αναφέρονται σε καμία ιδιαίτερη θρησκεία δεν ανήκουν ούτε στη Ανατολή ούτε στη Δύση, αλλά απευθύνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε όλη την ζωή του ο Krishnamurti απέρριψε πεισματικά την ιδιότητα του γκουρού που ήθελαν να του προσδώσουν.
Δεν έπαψε να έλκει ένα τεράστιο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς όμως να διεκδικήσει την παραμικρή αυθεντία ή εξουσία, χωρίς να δεχτεί κανένα μαθητή. Πάντοτε απευθυνόταν στους ακροατές του πρόσωπο σε πρόσωπο.

Στη βάση της διδασκαλίας του υπήρχε η πεποίθηση ότι η θεμελιακές αλλαγές της κοινωνίας δεν μπορούσαν να πραγματωθούν παρά μόνο μέσα από μια μεταμόρφωση της ατομικής συνείδησης. Τόνιζε πάντοτε την αναγκαιότητα της αυτογνωσίας και στην κατανόηση των επιδράσεων θρησκευτικής και εθνικιστικής διαμόρφωσης που περιορίζουν και χωρίζουν τους ανθρώπους. Ο Krishnamurti επέμενε πάντοτε στην επιτακτική ανάγκη γι’ αυτό το άνοιγμα, γι’ αυτό το απέραντο διάστημα μέσα στον εγκέφαλο όπου υπάρχει μια ενέργεια ασύλληπτη. Φαίνεται ότι εδώ ακριβώς βρισκόταν η πηγή της δικής του δημιουργικότητας καθώς και το κλειδί της χαρισματικής επίδρασής του σε ένα κοινό από τα πιο διαφορετικά στρώματα.

Ο Krishnamurti συνέχισε τις ομιλίες του, που ο ίδιος τις χαρακτήριζε κουβέντες ανάμεσα σε φίλους ή “φιλοσοφία της πραγματικότητας” σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τον θάνατό του στα 1986 στα ενενήντα του χρόνια. Απέτρεπε τους ανθρώπους που τον άκουγαν να θεωρούν τους εαυτούς τους μαθητές του, καθώς πίστευε ότι ο δάσκαλος καταστρέφει τους μαθητές και οι μαθητές το δάσκαλο.

Οι απόψεις του Krishnamurti δεν αποτελούν ένα οργανωμένο φιλοσοφικό σύστημα, καθώς ο ίδιος ποτέ δε συστηματοποίησε τη φιλοσοφία του. Ο ίδιος έγραψε κάποια βιβλία, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα βιβλία που αποτελούν απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του. Βασικά του έργα είναι:
“Στα πόδια του Διδασκάλου”, “Η Ατραπός”, “Το βασίλειο της Ευδαιμονίας”, “Η πηγή της σοφίας”, “Ο άνθρωπος και το εγώ” κ.α.

Οι συνομιλίες και οι διάλογοί του, το ημερολόγιό του και τα γράμματά του έχουν συγκεντρωθεί σε πάνω από 60 τόμους, χωρίς να λογαριάζουμε τις εκατοντάδες εγγραφές σε audio και video. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει αρκετά από τα video που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με ελληνικούς υποτίτλους.

Krishamurti-Ποιός είστε?

Pin It on Pinterest