Κάθε πράξη και κάθε σκέψη δημιουργεί συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν άλλες δράσεις και αποτελέσματα… Η ζωή είναι το πιο περίπλοκο δίκτυο διασυνδέσεων πράξης & αποτελέσματος κι αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει ο νόμος του Κάρμα.

Στα σανσκριτικά η λέξη Κάρμα μεταφράζεται συνήθως ως πράξη/δράση, ετυμολογικά “Καρ” σημαίνει δράση ενώ “μα” σημαίνει το αποτέλεσμα. Και σύμφωνα με τον νόμο του κάρμα κάθε γεγονός είναι αιτία και αποτέλεσμα μαζί. Κάθε πράξη έχει επακόλουθα ενώ παράλληλα είναι επακόλουθο μιας προγενέστερης πράξης. Κάρμα δεν είναι μόνο οι φυσικές μας πράξεις αλλά και οι σκέψεις που έχουμε κι οι οποίες αναπαράγουν συγκεκριμένες πράξεις. Μοιάζει με κάποιο σπόρο που μεγαλώνει και εξελίσσεται σε ένα συγκεκριμένο είδος φυτού και συνειρμικά φέρνει στο νου την πασίγνωστη ρήση «ότι σπείρεις θα θερίσεις».

Αν προσπαθήσουμε να δούμε ολοκληρωμένα την εικόνα της «ζωής», θα συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο σύστημα σύνδεσης των γεγονότων, όπου κάθε τι που συμβαίνει «καλό» ή «κακό» πηγάζει από μία παρελθοντική πράξη ή σκέψη. Εμείς και μόνο είμαστε υπεύθυνοι για αυτά που μας συμβαίνουν είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Επομένως μπορούμε να αλλάξουμε την ροή των γεγονότων αλλάζοντας τον εαυτό μας, τον τρόπο σκέψης μας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του πεπρωμένου μας.

Λανθασμένα το κάρμα θεωρείται «τιμωρητικό». Δεν υπάρχει καλό και κακό κάρμα. Αν προσεγγίσουμε την έννοια σφαιρικά θα διαπιστώσουμε πως το κάρμα είναι εκπαιδευτικό, μας μαθαίνει να πράττουμε σε αρμονία με το dharma μας, τον σκοπό της ζωής μας. Μας μαθαίνει να πράττουμε πέρα από τα εγωιστικά κίνητρα και την εξάρτηση από το αποτέλεσμα, να συνεισφέρουμε στην Ζωή και στην ευημερία του Όλου. Έτσι η ζωή είναι ένα σχολείο: Μαθαίνουμε, προχωράμε, κάποιοι περνούν την τάξη, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζεται να δώσουν ξανά «εξετάσεις». Εκεί στηρίζεται και έννοια της Samsara, των επαναλαμβανόμενων κύκλων ζωής.

Όταν η πράξη γίνεται με απόλυτη ανιδιοτέλεια, χωρίς την εξάρτηση από το αποτέλεσμα και τις εγωιστικές προεκτάσεις αυτού, τότε είναι Karma yoga. Την στιγμή εκείνη που συνειδητοποιούμε πως το αποτέλεσμα των ενεργειών μας δεν έχει καμία σημασία, ουσιαστικά απεγκλωβιζόμαστε από το «εγώ». Απεγκλωβιζόμαστε από την εγωκεντρική διάσταση του Εαυτού, από την προσωπικότητα, που βιώνουμε σε αυτή τη ζωή. Τότε ακριβώς είναι  που συνειδητοποιούμε την ύπαρξη ως μία κατάσταση ένωσης και πράττουμε για να προσφέρουμε στο συλλογικό dharma. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει στην εξάλειψη του αρνητικού κάρμα και στην απελευθέρωση από την samsara, τις επαναλαμβανόμενες «εξετάσεις». Όμως, ακόμα κι αυτό δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός γιατί έτσι το κίνητρο των πράξεων μας παραμένει και πάλι εγωιστικό. Η Yoga της δράσης και της προσφοράς για την ενίσχυση του συλλογικού Dharma, του σκοπού της ύπαρξης του ανθρωπίνου είδους χωρίς εγωιστικές προεκτάσεις είναι η Karma Yoga.

Στο Yoga House θεωρούμε ότι, στις ημέρες που ζούμε, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δράσουμε και να υποστηρίξουμε τον πλανήτη μας και τους κάτοικους του. Το μάθημα της Karma Yoga κάθε Τετάρτη είναι μία τέτοια προσπάθεια δράσης, όπου εμείς προσφέρουμε σε όλους, και όλοι στο σύνολο. Χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς εγωιστικά κίνητρα, χωρίς ανταλλάγματα. Μόνο αγάπη…

Με χαρά σας περιμένω κάθε Τετάρτη στις 10.00 στο Yoga House για να περάσουμε από τη Θεωρία στην Πράξη!

Κατερίνα Σπυροπούλου

Pin It on Pinterest