Η yoga σήμερα ΔΕΝ είναι θρησκεία παρόλο που μπορεί στο μακρύ παρελθόν να ήταν συνυφασμένη με κάποιες φιλοσοφικές ή και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν χρειάζεται να ενστερνιστείτε οποιεσδήποτε δοξασίες, κάποιο γκουρού ή ξένες θεότητες. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξασκούνται στην πρακτική της Γιόγκα χωρίς οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους να παίζουν κάποιο ρόλο. Θα λέγαμε ότι η Γιόγκα είναι ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιούμε στο μονοπάτι της αυτογνωσίας, αυτό το εργαλείο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους ανεξάρτητα από την θρησκεία τους.

Η yoga ΔΕΝ είναι μόνο για δυναμώσουμε το σώμα ή να αποκτήσουμε ευλυγισία. Δεν είναι προϋπόθεση η ευλυγισία για να ασκηθούμε στη yoga, η δύναμη και η ευλυγισία επέρχονται σαν δευτερεύοντα οφέλη από την ενασχόληση μας.
Η πρακτικη καμία φορά μπορει να γίνει απαιτητική για το σώμα στις δυναμικές εκδοχές της αλλά η καλή φυσική κατάσταση είναι δευτερεύον όφελος που απολαμβάνουμε.

Πολλοί έρχονται στη yoga εξ’ αιτίας πόνων στη πλάτη, προβλήματα στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, λόγω αυξημένης ανησυχίας, διαταραχές λόγω άγχους, λόγω έλκους, εξ’ αιτίας κρίσεων πανικού, ή κατάθλιψης, ή απλά θέλουν χάσουν βάρος. Αυτό είναι θετικό γεγονός γιατί πολλοί ανακαλύπτουν ότι η yoga είναι κάτι παραπάνω από αυτά για τα οποία ήρθαν. Παρόλο που η yoga είναι πολύ αποτελεσματική στο να ανακουφίζει ορισμένες παθήσεις ακόμα και αυτά είναι δευτερεύοντα οφέλη.

Είναι υποχρέωση μας όμως να ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ότι η yoga ΔΕΝ είναι ιατρική αγωγή και σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια πάθηση, συνιστούμε ρητά να ΜΗΝ διακόψετε την όποια ιατρική αγωγή ακολουθείτε, επίσης πριν συμμετέχετε στα μαθήματα γιόγκα να ζητήσετε την γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Κάνοντας μόνο ένα ή δυο μαθήματα yoga είναι σαν κανείς δυο μαθήματα τένις. Δεν υπάρχει και πολύ νόημα σε αυτό. Θα χρειαστεί να κάνετε μια ειλικρινή δέσμευση για 2 – 3 μήνες και να δώσετε μια δίκαιη ευκαιρία στη yoga. Δείτε τι αλλαγές έχουν συμβεί μέχρι τότε. Μη βιάζεστε να κρίνετε. Οι διανοητικές και σωματικές σας συνήθειες πήραν αρκετό χρόνο για να αναπτυχθούν. Δε θα τις αλλάξετε σε ένα μόνο μάθημα. Θα χρειαστεί να ασκηθείτε στην ευθυγράμμιση του σώματος, στις αναπνοές και την επίγνωση για αρκετές φορές στο μάθημα, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, περιμένοντας σε μια ουρά. Τελικά η yoga είναι μια εξάσκηση σωματική και νοητική για όλη την ημέρα. Τότε αρχίζετε να βιώνετε το αληθινό βάθος και τα οφέλη της πρακτικής στην καθημερινότητα σας .

Pin It on Pinterest