“Ο μύθος του Σπηλαίου του Πλάτωνα, από τη δική μου σκοπιά…

Ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» εκθέτει την θεωρία των ιδεών χρησιμοποιώντας μία αλληγορία. Περιγράφει ένα σπήλαιο, κάτω από τη γη, όπου οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι εκεί και δεν  μπορούν να δουν τίποτα. Βλέπουν μόνο τον απέναντι τοίχο. Από πίσω τους υπάρχει μία φωτιά και το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές των πραγμάτων.

Έχουν την εντύπωση πως οι σκιές είναι τα ίδια τα πράγματα. Μόνο όταν σπάσουν τα δεσμά τους και ελευθερωθούν, θα αντικρίσουν τον πραγματικό ήλιο, θα αναπνεύσουν τον αληθινό αέρα. Μόνο τότε θα καταλάβουν, ότι τόσο καιρό ζούσαν σε μία πλάνη.

Ο χώρος του απολύτου είναι απρόσιτος σε κάθε λογική προσέγγιση. Για να το φτάσει ο άνθρωπος  χρειάζεται να πραγματοποιήσει άλμα, που θα τον φέρει από το οικείο επίπεδο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και του εμπειρικού, στον υπερβατό χώρο του παράδοξου και της αποκάλυψης. Εκεί κυριαρχεί η άμεση θέα και η άλογη συνειδητοποίηση.

Κάπως έτσι θα μπορούσα να «συμβολίσω» και το ταξίδι μου στη yoga. Κάνοντας τα πρώτα μου βήματα στο άγνωστο αυτό μονοπάτι, βλέπω η μία και μοναδική αλήθεια είναι μέσα μου και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνω καθημερινά.

Φεύγοντας από τη σφαίρα του πραγματικού, ξεκινάει το ταξίδι μου για την αυτο-πραγμάτωση. Η διαδρομή είναι δύσκολη, καθώς τα δεσμά είναι είναι δυνατά, το σκοτάδι της σπηλιάς είναι ανακουφιστικό και η φωτιά ζεσταίνει με έναν πολύ όμορφο τρόπο το σώμα. Ο ήλιος όμως είναι το φως του αυθεντικού μας εαυτού του «Atman», είναι λαμπρός χωρίς τη παραμικρή παραμόρφωση. Φτάνοντας στην αλήθεια μας, γνωρίζουμε τον εαυτό μας όπως είναι, αείζωος και παντοτινά ευλογημένος.

Όλοι οι άνθρωποι πιστεύω έχουμε έρθει σε αυτή τη ζωή για ένα σκοπό (Dharma). Αν ο σκοπός δεν είναι καθαρός η ελευθερία μας θα παραμένει περιορισμένη. Τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι τα πράγματα ΤΩΡΑ”.

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από την διπλωματική εργασία της Πηνελόπης Λαδδά για την Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga RYS 200 στο Ayama Yoga House.

Pin It on Pinterest