Αν και τυπικά ο διαλογισμός δεν χρειάζεται να συνοδεύει την πρακτική της Hatha yoga -ούτε και η Hatha yoga πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνει τον διαλογισμό- οι δύο πρακτικές  όμως υποστηρίζουν η μία την άλλη. Η Γιόγκα διευρύνει τις ικανότητές μας για συγκέντρωση και χαλάρωση –τα δύο σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την πρακτική του διαλογισμού. Αφού το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να εμβαθύνουμε στο τι είναι διαλογισμός και να αρχίσουμε την πρακτική μας.
Διαβάστε ολοκληρο το αρθρο ή επιλέξτε μια από τις παρακάτω συντομεύσεις.

Τι είναι διαλογισμός
Τρόποι διαλογισμού

Στάσεις Διαλογισμού

Τα οφέλη του διαλογισμού

Τι είναι διαλογισμός

Στη παράδοση της Γιόγκα υπάρχει μια εξαιρετική μεθοδολογία που στοχεύει στο να αποκαλύπτει την διασύνδεση όλων των ζωντανών οργανισμών. Αυτή η θεμελιώδης ενότητα αναφέρεται ως «αντβάιτα». Ο διαλογισμός είναι η πραγματική εμπειρία αυτής της ένωσης. Στην Γιόγκα Σούτρα, ο Παταντζάλι δίνει οδηγίες για τον διαλογισμό και περιγράφει τους παράγοντες που συνθέτουν την πρακτική του διαλογισμού.
Η δεύτερη σούτρα στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρει ότι η Γιόγκα (ή ένωση) επέρχεται όταν το μυαλό ησυχάζει. Αυτή η ηρεμία του μυαλού επιτυγχάνεται με το να φέρουμε το μυαλό, το σώμα και τις αισθήσεις σε ισορροπία, η οποία με τη σειρά της χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Ο Παταντζάλι εξηγεί ότι ο διαλογισμός αρχίζει όταν ανακαλύπτουμε ότι το αέναο κυνήγι υλικών αγαθών και η συνεχής επιδίωξη απόλαυσης και ασφάλειας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Όταν επιτέλους το συνειδητοποιούμε αυτό, η εξωτερική αναζήτηση στρέφεται προς τα μέσα και εισερχόμαστε στην σφαίρα του διαλογισμού.
Σύμφωνα με τον λεξικογραφικό ορισμό, «διαλογίζομαι» σημαίνει «σκέπτομαι», «αναλογίζομαι». Μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια άσκηση αφοσίωσης ή ένα πνευματικό διάλογο θρησκευτικής ή φιλοσοφικής φύσης. Η αγγλική λέξη «meditate» προέρχεται από το Λατινικό meditari, που σημαίνει «σκέπτομαι» ή «θεωρώ». Το Med είναι η ρίζα αυτής της λέξης και σημαίνει «παίρνω τα κατάλληλα μέτρα». Στην κουλτούρα μας, το «διαλογίζομαι» μπορεί να ερμηνευτεί με αρκετούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείς να διαλογιστείς ή να σκεφτείς σχετικά με ένα σχέδιο που αφορά την εκπαίδευση του παιδιού σου, ή μια αλλαγή καριέρας που θα επιβάλει μετακίνηση σε ένα άλλο μέρος της χώρας. Βλέποντας μια δυνατή ταινία ή ένα θεατρικό έργο, μπορεί να παρακινηθείς να αναλογιστείς τα ηθικά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία του σήμερα.

Σε γιογκικό πλαίσιο, ο διαλογισμός, ή dhyana, ορίζεται πιο συγκεκριμένα ως μια κατάσταση καθαρής συνειδητότητας. Είναι το έβδομο στάδιο, ή σκέλος, του γιογκικού μονοπατιού και ακολουθεί την dharana, ή τέχνη της συγκέντρωσης. Η dhyana προηγείται του samadhi, της κατάστασης της τελικής απελευθέρωσης ή φώτισης, που είναι και το τελευταίο βήμα στο οκτασκελές σύστημα του Πατάντζαλι. Αυτά τα τρία σκέλη-ντάρανα (συγκέντρωση), dhyana (διαλογισμός) και samadhi (έκσταση)- είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και συλλογικά αναφέρονται ως samyama, δηλαδή εσωτερική πρακτική, ή ανεπαίσθητη πειθαρχία, του γιογκικού μονοπατιού.
Tα πρώτα τέσσερα σκέλη -yama (ηθική), niyama (αυτοπειθαρχία), asana (στάση), και pranayama (επέκταση ζωτικής δύναμης) -θεωρούνται εξωτερικές πειθαρχίες. Το πέμπτο βήμα, η pratyahara αντιπροσωπεύει την απόσυρση των αισθήσεων. Η απόσυρση αυτή απορρέει από την πρακτική των τεσσάρων πρώτων βημάτων και συνδέει την εξωτερική πλευρά με την εσωτερική. Όταν είμαστε γειωμένοι σωματικά και ψυχικά, έχουμε πλήρη επίγνωση των αισθήσεών μας, αλλά παραμένουμε αποσυνδεδεμένοι. Χωρίς αυτή την ικανότητα να παραμένουμε ανεξάρτητοι αλλά και ταυτόχρονα παρατηρητικοί, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε διαλογισμό. Παρ’ όλο που πρέπει να είσαι σε θέση να συγκεντρωθείς για να διαλογιστείς, ο διαλογισμός είναι κάτι περισσότερο από τη συγκέντρωση. Εξελίσσεται τελικά σε μια διευρυμένη κατάσταση συνειδητοποίησης. Όταν συγκεντρωνόμαστε, κατευθύνουμε το μυαλό μας προς αυτό που φαίνεται να είναι ένα αντικείμενο έξω από τον εαυτό μας. Εξοικειωνόμαστε με αυτό το αντικείμενο και αποκτούμε επαφή με αυτό. Για να μεταφερθούμε στη σφαίρα του διαλογισμού, όμως, πρέπει να ασχοληθούμε αυτό το αντικείμενο, να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής, φυσικά, είναι μια βαθιά συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ημών (υποκείμενο) και αυτού στο οποίο έχουμε συγκεντρωθεί ή διαλογιζόμαστε (αντικείμενο). Αυτό μας φέρνει στην κατάσταση του Σαμάντι, ή αυτοπραγμάτωση.
Ένας καλός τρόπος για να το καταλάβουμε αυτό είναι να σκεφτούμε πώς αναπτύσσεται μια σχέση. Αρχικά συναντάμε κάποιον-δηλαδή ερχόμαστε σε επαφή. Στη συνέχεια, περνώντας χρόνο μαζί του/της, ακούγοντας και μοιραζόμενοι πράγματα ο ένας με τον άλλο, αναπτύσσουμε μια σχέση.
Στο επόμενο στάδιο, ενωνόμαστε με αυτό το πρόσωπο με τη μορφή μιας βαθιάς φιλίας, συνεργασίας, ή το γάμο. Το “εσύ” και το “εγώ” γίνονται “εμείς”.
Σύμφωνα με τα Yoga Sutras, ο πόνος και το βάσανο δημιουργούνται από τη λαθεμένη αντίληψη ότι είμαστε ξεχωριστοί από τη φύση. Η συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε ξεχωριστοί μπορεί να βιωθεί αυθόρμητα, χωρίς προσπάθεια. Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, χρειάζονται καθοδήγηση. Το οκτασκελές σύστημα του Πατάντζαλι μας παρέχει το πλαίσιο που χρειαζόμαστε.

Τρόποι διαλογισμού

Όπως υπάρχουν πολλά συστήματα Χάθα Γιόγκα, έτσι υπάρχουν και πολλοί τρόποι διαλογισμού. Το πρώτο στάδιο του διαλογισμού είναι να συγκεντρωθούμε πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή να εστιάσουμε σε ένα σημείο, με τα μάτια μας είτε ανοικτά είτε κλειστά. Η σιωπηλή επανάληψη μιας λέξης ή φράσης, η απαγγελία μιας προσευχής ή ενός ποιήματος, η ενόραση μιας εικόνας όπως μια θεότητα ή η εστίαση πάνω σε ένα αντικείμενο όπως ένα αναμμένο κερί μπροστά μας, είναι όλα συχνά συνιστώμενα σημεία εστίασης. Το μέτρημα ή η παρατήρηση των αναπνοών και των αισθήσεων του σώματος είναι επίσης επιλογές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Η χρήση των ήχων. Η Μάντρα Γιόγκα χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο ήχο, φράση, ή επιβεβαίωση ως σημείο εστίασης. Η λέξη μάντρα προέρχεται από το man, που σημαίνει «σκέπτομαι,» και από το tra, που υποδηλώνει «όργανο». Το μάντρα, επομένως είναι ένα εργαλείο της σκέψης. Επίσης, έχει καταλήξει να σημαίνει «προστασία του ατόμου που τη δέχεται.” Κατά την παράδοση, δικαιούσαι να λάβεις μόνο μια μάντρα από έναν δάσκαλο, έναν που σε γνωρίζει καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες σου. Η πράξη της επαναλαμβανόμενης μάντρα σου ονομάζεται τζάπα, το οποίο σημαίνει απαγγελία. Ακριβώς όπως η στοχαστική προσευχή και η επιβεβαίωση πρέπει να δηλώνεται με έμφαση και συναίσθημα, μια πρακτική διαλογισμού μάντρα απαιτεί συνειδητή δέσμευση από την πλευρά του διαλογιστή. Ο υπερβατικός διαλογισμός (ΥΔ) του Maharishi Mahesh Yogi υιοθετεί την πρακτική της Μάντρα Γιόγκα. H ψαλμωδία, μια επέκταση της Μάντρα Γιόγκα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπεις σε διαλογισμό. Μακρύτερο από ένα μάντρα, μια ψαλμωδία έχει και ρυθμό και τόνο. Η Δυτική παράδοση χρησιμοποιεί και ψαλμωδίες και ύμνους στην επίκληση του ονόματος του Θεού για να εμπνεύσει και να παράγει μια πνευματική αφύπνιση. Χρονολογούμενη από την εποχή των Βεδών, η ινδική ψαλμωδία προέρχεται από μία παράδοση που πιστεύει στην στη δημιουργική δύναμη του ήχου και τις δυνατότητές του να μας μεταφέρει σε μια διευρυμένη κατάσταση συνειδητότητας. Οι rishis, ή αρχαίoι μάντεις, δίδαξαν ότι όλη η Δημιουργία είναι μια εκδήλωση του αρχέγονου ήχου Om. Αν το ερμηνεύσουμε σαν ένα σύμπαν των λέξεων -«ένα τραγούδι»- το Οm είναι ο σπόρος από τον οποίο όλοι οι άλλοι ήχοι έχουν φυτρώσει. Ψάλλοντας στα σανσκριτικά συχνά και σωστά φέρνει βαθιά πνευματικά και σωματικά αποτελέσματα. Πολλοί αρχάριοι βρίσκουν την χρήση ενός μάντρα στο διαλογισμό τους πολύ αποτελεσματική και σχετικά εύκολη. Η ψαλμωδία, απεναντίας, μπορεί να προκαλεί κάποιο φόβο σε μερικούς ανθρώπους. Αν αισθάνεσαι άβολα ψάλλοντας μόνος σου, χρησιμοποίησε μία από τις πολλές κασέτες ή δίσκους με ψαλμούς που υπάρχουν στην αγορά, ή πάρε μέρος σε μια ομάδα διαλογισμού, όπου ο δάσκαλος οδηγεί το άσμα και οι μαθητές επαναλαμβάνουν. Αν και ψάλλοντας στα σανσκριτικά μπορεί να είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία, η απαγγελία μιας ουσιαστικής προσευχής ή επανάληψη σε οποιαδήποτε γλώσσα μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η χρήση εικόνων. Η ενόραση είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να διαλογιστείς και ειδικά οι αρχάριοι συχνά την βρίσκουν έναν εύκολο τρόπο πρακτικής. Παραδοσιακά, ένας διαλογιζόμενος οραματίζεται την δική του/της θεότητα -θεό ή θεά- σε ζωντανές και λεπτομερείς εικόνες. Ουσιαστικά όμως οποιοδήποτε αντικείμενο είναι έγκυρο. Μερικοί ασκούμενοι οραματίζονται ένα φυσικό αντικείμενο, όπως ένα λουλούδι ή τον ωκεανό. Άλλοι διαλογίζονται με τα τσάκρα, ή ενεργειακά κέντρα, του σώματος. Σε αυτό το είδος διαλογισμού, εστιάζεις στην περιοχή ή όργανο του σώματος που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο τσάκρα, και το συνδέεις με ένα συγκεκριμένο χρώμα.

Οπτική εστίαση. Μια άλλη παραλλαγή της χρήσης εικόνων είναι να εστιάσεις με ανοικτά μάτια πάνω σε ένα αντικείμενο. Η εστίαση αυτή είναι αναφέρεται ως drishti, που σημαίνει «θέα», «γνώμη», ή «το βλέμμα». Και πάλι οι διαθέσιμες επιλογές εδώ είναι σχεδόν απεριόριστες. Η εστίαση πάνω σε ένα κερί είναι μια δημοφιλής μορφή της μεθόδου αυτής.
Η εστίαση πάνω σε ένα λουλούδι σε ένα βάζο, ή ένα άγαλμα, ή την εικόνα μιας θεότητας είναι επίσης άλλες δυνατότητες. Χρησιμοποίησε αυτήν την τεχνική με τα μάτια σου ανοικτά ή εν μέρει κλειστά, δημιουργώντας ένα πιο απαλό, διάχυτο βλέμμα. Πολλές από τις κλασικές στάσεις της Χάθα Γιόγκα έχουν σημεία εστίασης, και η χρήση του drishti γίνεται εμφατικά στο σύστημα της Ashtanga yoga. Πολλές τεχνικές pranayama, επίσης, απαιτούν συγκεκριμένη θέση των ματιών, όπως η εστίαση στο «τρίτο μάτι», το σημείο ανάμεσα στα φρύδια ή στην άκρη της μύτης.

Η Αναπνοή. Χρησιμοποιώντας την αναπνοή ως σημείο εστίασης είναι μια ακόμα δυνατότητα. Αυτό γίνεται μετρώντας τις αναπνοές, όπως και στην πρακτική της pranayama. Τελικά, όμως, διαλογισμός με την αναπνοή σημαίνει μόνο απλή παρατήρηση της αναπνοής όπως είναι, χωρίς να την αλλάζουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Σε αυτήν την περίπτωση η αναπνοή γίνεται το μοναδικό αντικείμενο του διαλογισμού. Μπορείς να παρατηρείς κάθε απόχρωση της αναπνοής και κάθε αίσθηση που παράγει: πώς κινείται στην κοιλιά και στον κορμό, πώς αισθάνεσαι καθώς κινείται μέσα και έξω από τη μύτη, την ποιότητά της, την θερμοκρασία της, και ούτω καθεξής.

Αν και έχεις πλήρη επίγνωση όλων αυτών των λεπτομερειών, δεν στέκεσαι σε αυτές ούτε τις κρίνεις με οποιονδήποτε τρόπο, παραμένεις αποστασιοποιμένος/η από αυτό που παρατηρείς. Αυτό που ανακαλύπτεις δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, απλά επιτρέπεις στον εαυτό σου να συνοδεύει την αναπνοή από στιγμή σε στιγμή. Η παρατήρηση της αναπνοής είναι η κύρια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς της βιπάσσανα, και συνήθως αναφέρεται ως διαλογισμός “βαθιάς γνώσης” ή “πλήρους συναίσθησης”. ¨Εχοντας γίνει ευρέως γνωστή από διάσημους δασκάλους όπως οι Thich Nhat Hanh, Jack Kornfield και Jon Kabat-Zinn, η τεχνική αυτή είναι μια μορφή μια Βουδιστικής πρακτικής. Η λέξη βιπάσσανα, που κυριολεκτικά σημαίνει «βλέπω καθαρά ή βαθιά,” ερμηνεύεται, επίσης, ως «ο τόπος όπου κατοικεί η καρδιά,» και αντανακλά την αντίληψη ότι η σκέψη πηγάζει από τις καρδιές μας.

Οι Σωματικές αισθήσεις. Ένας άλλος τρόπος διαλογισμού είναι η παρατήρηση μιας φυσικής αίσθησης. Εξασκήσου σε αυτό με τον ίδιο βαθμό λεπτομέρειας που θα έκανες και στην παρακολούθηση της αναπνοής. Δες βαθιά, διείσδυσε, σε μια συγκεκριμένη αίσθηση που τραβά την προσοχή σου, όπως το πόσο ζεστά ή κρύα αισθάνεσαι τα χέρια σου. Η αυξημένη ευαισθησία που απέκτησες με την πρακτική στις διάφορες asanas θα σου παράσχουν και άλλα σημεία εστίασης: τη δύναμη της σπονδυλικής σου στήλης ή την ευκαμψία που αισθάνεσαι στο κάτω μέρος του σώματός σου, για παράδειγμα. Η παρατήρηση ενός συγκεκριμένου συναισθήματος ή οποιασδήποτε περιοχής όπου υπάρχει δυσφορία είναι επίσης μια πιθανότητα. Ότι επιλέξεις πρέπει να παραμείνει σημείο εστίασης για όλη τη διάρκεια της πρακτικής. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι η παρατήρηση της φυσικής αίσθησης είναι πιο δύσκολη από ότι η παρατήρηση της αναπνοής. Για τους περισσότερους αρχάριους, τα μάντρα, τα άσματα και οι ενοράσεις προσφέρουν πιο απτούς τρόπους για να αντικαταστήσεις ή να ηρεμήσεις τις διάσπαρτες σκέψεις στο μυαλό σου, που φαίνεται να είναι διαρκώς υπερφορτωμένο.

Στάσεις Διαλογισμού

Η καθιστή στάση. Αν και μπορείς να διαλογστείς, ή να απορροφηθείς εντελώς σε μια οποιαδήποτε δραστηριότητα ή τη θέση της ακινησίας, η καθιστική είναι η πιο συχνά συνιστώμενη στάση του σώματος. Υπάρχει μια σειρά από κλασικές καθιστικές στάσεις, αλλά η Sukhasana (απλό σταυροπόδι) είναι προφανώς η πιο βασική. Οι πιο ευέλικτοι διαλογιστές προτιμούν την Padmasana (στάση του λωτού).
Το κάθισμα σε μια καρέκλα είναι εξίσου αποτελεσματικό και σίγουρα όχι λιγότερο πνευματικό, και είναι συχνά η καλύτερη επιλογή για αρχάριους. Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι είναι η σπονδυλική στήλη να είναι όρθια και να αισθάνεσαι ευστάθεια και άνεση –τα ίδια δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των asanas. Για να μεγιστοποιήσεις την άνεση στο πάτωμα, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ή μια διπλωμένη κουβέρτα κάτω από τους γλουτούς για να τους ανυψώσεις και χαμήλωσε απαλά τα γόνατα προς το πάτωμα. Αυτό βοηθά στην υποστήριξη της φυσικής οσφυϊκής καμπύλης της μέσης. Μερικοί προτιμούν το γονάτισμα «ιαπωνικού στιλ». Στην αγορά υπάρχουν μικρά, λοξά ξύλινα παγκάκια για τη θέση αυτή.

Χαλάρωσε τα χέρια και τοποθέτησε τις παλάμες στους μηρούς χαλαρά, στραμμένες προς τα επάνω ή προς τα κάτω. Κύλησε τους ώμους προς τα πίσω και κάτω και σήκωσε απαλά το στήθος. Κράτησε το λαιμό τεντωμένο και το πηγούνι να γέρνει ελαφρώς προς τα κάτω. Ανάλογα με το ποια τεχνική ακολουθείς, τα μάτια μπορεί να είναι ανοικτά ή κλειστά. Η αναπνοή είναι φυσική και ελεύθερη.

Το Περπάτημα. Ενας διαλογισμός κίνησης -συνιστάται ιδιαίτερα από πολλούς δασκάλους- μπορεί να γίνει μια ευχάριστη επιλογή. Η πρόκληση που θέτει αυτή η στάση είναι να περπατήσεις αργά και συνειδητά, και κάθε βήμα να γίνεται σημείο εστίασης. Ο προορισμός, η απόσταση και ο ρυθμός είναι όλα τυχαία. Χαλάρωσε τα χέρια στα πλευρά και κινήσου ελεύθερα, συντονίζοντας την αναπνοή με τα βήματά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να εισπνέεις μια φορά για τρία βήματα και να εκπνέεις για άλλα τρία. Σε περίπτωση που σου φαίνεται περίεργο ή δύσκολο, απλά ανάπνευσε ελεύθερα. Αν και μπορείς να εφαρμόσεις τον περιπατητικό διαλογισμό οπουδήποτε, προτίμησε μια τοποθεσία που αγαπάς ιδιαίτερα –δίπλα στη θάλασσα, ένα αγαπημένο πάρκο, ή ένα λιβάδι. Θυμήσου, το θέμα δεν είναι να φτάσεις κάπου αλλά να κάνεις το περπάτημα με τόση επίγνωση που να γίνει διαλογισμός.

Η Όρθια στάση. Η όρθια στάση είναι άλλη μια πρακτική διαλογισμού που μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική. Συνιστάται συχνά σε εκείνους που βρίσκουν ότι αυξάνει τη σωματική, ψυχική και πνευματική δύναμη. Τα πόδια είναι ανοικτά στην απόσταση των ώμων μεταξύ τους. Τα γόνατα είναι χαλαρά, τα χέρια είναι κάτω, άνετα στο πλάι.
Ελέγξτε ότι ολόκληρο το σώμα είναι ευθυγραμμισμένο: οι ώμοι γυρισμένοι προς τα πίσω και κάτω, το στήθος ανοικτό, ο λαιμός μακρύς, το κεφάλι χαλαρό στην κορυφή, και το σαγόνι παράλληλο με το πάτωμα. Τα μάτια είναι είτε ανοικτά είτε απαλά κλειστά.

Η Ύπτια στάση. Αν και η ξαπλωτή στάση συνδέεται με την χαλάρωση, η κλασική στάση «πτώμα», η Savasana, χρησιμοποιείται επίσης και για διαλογισμό. Ξάπλωσε ανάσκελα με τα χέρια δίπλα στα πλευρά και τις παλάμες προς τα πάνω. Φέρε τις φτέρνες κολλητά και άφησε τα πόδια εντελώς χαλαρά. Μπορείς να αφήσεις τα μάτια ανοικτά ή κλειστά, πάντως οι περισσότεροι το βρίσκουν ευκολότερο να τα κρατούν ανοικτά. Η ύπτια θέση διαλογισμού, αν και σωματικά πιο ξεκούραστη από τις άλλες θέσεις, απαιτεί μεγαλύτερο βαθμό επαγρύπνησης για να σε κρατήσει ξύπνιο και εστιασμένο. Επομένως, οι αρχάριοι μπορεί να βρούν το διαλογισμό πιο δύσκολο σ’ αυτή τη θέση χωρίς να κοιμηθούν.

Τα οφέλη του διαλογισμού

Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που οι γιόγκι των αρχαίων χρόνων ήδη γνώριζαν: όταν διαλογιζόμαστε μας συμβαίνουν βαθιές βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο και στις ακούσιες διαδικασίες του σώματος που επηρεάζουν και την ψυχολογία μας.
Αυτό λειτουργεί ως εξής: Ένα όργανο που ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφος (ΗEΓ) καταγράφει την διανοητική δραστηριότητα. Όταν το μυαλό βρίσκεται σε εγρήγορση και κινείται συνεχώς από τη μία σκέψη στην άλλη, ο ΗΕΓ καταγράφει σπασμωδική και έντονη δραστηριότητα που αποκαλείται κύματα Βήτα. Όταν το μυαλό ηρεμεί μέσω του διαλογισμού, ο ΗΕΓ κύματα δείχνει κύματα που είναι ομαλότερα και πιο αργά, και τα κατηγοριοποιεί ως κύματα Άλφα. Καθώς βαθαίνει ο διαλογισμός, η δραστηριότητα του εγκεφάλου μειώνεται περαιτέρω, γίνεται πιο ομαλή, πιο αργή και καταγράφεται ως κύματα Θήτα. Μελέτες σε διαλογιστές έχουν δείξει μειωμένη εφίδρωση και βραδύτερο ρυθμό αναπνοής, συνοδευόμενων από μείωση των μεταβολικών αποβλήτων στο αίμα. Μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι περαιτέρω οφέλη που έχουν καταγραφεί σε ερευνητικές μελέτες.

Τα οφέλη του διαλογισμού στην υγεία αντανακλούν τα ψυχικά και σωματικά αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Το ελάχιστο αποτέλεσμα του διαλογισμού είναι το ότι σε διδάσκει πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος: η μείωση του στρες με τη σειρά της ενισχύει τη συνολική σωματική υγεία και συναισθηματική ευεξία. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, μπορεί να προσθέσει στην ποιότητα της ζωής, διδάσκοντάς σε πώς να είσαι σε πλήρη εγρήγορση, επίγνωση και γεμάτος ζωντάνια. Με λίγα λόγια, είναι μια γιορτή του εαυτού σου. Δεν διαλογιζόμαστε για να κερδίσουμε κάτι αλλά για να βρούμε και να απαλλαγούμε από ότι δεν μας χρειάζεται.

Ξεκίνα μόνος σου την εξάσκηση στο διαλογισμό
Συνιστούμε ιδιαίτερα τον διαλογισμό σε καθημερινή βάση. Πρόσθεσέ τον στο τέλος της εξάσκησης με asanas, ή βάλε τον σε κάποιο άλλο σημείο του καθημερινού σου προγράμματος. Το σημαντικό είναι να βρεις την ώρα της ημέρας που λειτουργεί καλύτερα για σένα. Μην προσπαθήσεις να πετύχεις πάρα πολλά πολύ σύντομα γιατί μπορεί να αποθαρρυνθείς και να σταματήσεις εντελώς.

Πού και Πότε να Ασκηθείς
Για να μεγιστοποιήσεις το αποτέλεσμα κάνε την πρακτική σου την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος κάθε μέρα. Διάλεξε ένα ήσυχο σημείο που σου είναι ευχάριστο και όπου θα μείνεις ανενόχλητος.
Παραδοσιακά, το πρωί θεωρείται η καταλληλότερη περίοδος της ημέρας επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή σου από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο διαλογισμός το πρωί τους βοηθά να αρχίζουν την ημέρα τους με ένα μεγαλύτερο βαθμό ψυχραιμίας και αυτοκυριαρχίας. Ωστόσο, εάν η πρακτική το πρωί γίνεται ένας αγώνας, δοκιμάστε το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Εάν είσαι καινούργιος στη Γιόγκα και τον διαλογισμό, μπορεί να διαπιστώσεις ότι η προσθήκη πέντε ή 10 λεπτών διαλογισμού στο τέλος της πρακτικής των asanas είναι αρκετά. Αν πάλι διαλογίζεσαι χωριστά από την εξάσκηση στη Γιόγκα, 15 με 20 λεπτά κάποια άλλη στιγμή της ημέρας δεν πρέπει να είναι δύσκολο να βρεθούν.

Στάση
Διάλεξε μια στάση που λειτουργεί για σένα. Αν προτιμάς να κάθεσαι, είτε σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα, κράτησε τη σπονδυλική στήλη όρθια και το σώμα χαλαρό. Τα χέρια σου πρέπει να αναπαύονται στα πόδια ή τους μηρούς, με τις παλάμες προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Εάν επιλέξεις να διαλογιστείς περπατώντας ή όρθιος, είναι κρίσιμο το σώμα να είναι σε μια καλή στάση, με τα χέρια να κρέμονται ελεύθερα στα πλευρά. Αν διαλέξεις την ξαπλωτή στάση, μπες σε μια συμμετρική και άνετη θέση, με κατάλληλη στήριξη κάτω από το κεφάλι σας και τα γόνατα, αν χρειαστεί.

Μέθοδος
Διάλεξε ένα σημείο εστίασης. Αν σου είναι ευχάριστο να ακούς κάτι δημιούργησε το δικό σου μάντρα, επαναλαμβάνοντας σιωπηλά ή φωναχτά μια λέξη ή φράση που σε ηρεμεί, όπως “ειρήνη”, “αγάπη” ή “χαρά”.

Φράσεις επιβεβαίωσης κατά την εκπνοή, όπως “Είμαι χαλαρός” ή “Είμαι ήρεμος και σε εγρήγορση, είναι επίσης αποτελεσματικές. Μπορείς, ακόμα, να βάλεις ένα δίσκο με ψαλμωδίες ή χαλαρωτική μουσική.
Αν επιλέγεις εικόνες, οραματίσου το αγαπημένο σου σημείο στη φύση με τα μάτια κλειστά, ή κράτησε το βλέμμα σου σταθερό σε ένα αντικείμενο μπροστά σου: ένα αναμμένο κερί, ένα λουλούδι, ή μια εικόνα της αγαπημένης σου θεότητας.
Ένας τρόπος για να παρατηρήσεις την αναπνοή είναι να την μετρήσεις: εισέπνευσε τρεις έως επτά φορές εξέπνευσε για το ίδιο χρονικό διάστημα. Μετά, απλά παρατήρησε την αναπνοή, παρακολουθώντας τον φυσιολογικό της ρυθμό και τις κινήσεις που προκαλεί στο σώμα.
Ανεξάρτητα από τη στάση του σώματος και τη μέθοδο που θα επιλέξεις, μην τις αλλάξεις κατά τη διάρκεια της περισυλλογής. Πραγματικά, όταν βρεις αυτό που λειτουργεί καλύτερα σε σένα, θα θέλεις να το διατηρήσεις επ’ αόριστον.
Μην εκπλαγείς ή αποθαρρυνθείς από το πόσο συχνά περιπλανώνται οι σκέψεις σου. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι το μυαλό αποσπάται, απλώς ξαναγύρνα στο επιλεγμένο σημείο εστίασής σου.

Πώς θα ξέρω ότι λειτουργεί;
Στην αρχή ίσως θα αισθάνεσαι άβολα με το διαλογισμό –το κάθισμα για 20 λεπτά μπορεί να κάνει τα πόδια να «κοιμηθούν» ή να προκαλέσει κράμπα. Το αργό περπάτημα, επίσης, δυνατόν να δημιουργήσει αίσθημα ανυπομονησίας ή εκνευρισμού, ενώ οι ύπτιες στάσεις μπορεί απλώς να σε κάνει να κοιμηθείς. Αντίθετα, μπορεί να βιώσεις κάποιες βαθιές εμπειρίες τις πρώτες φορές που θα κάνεις διαλογισμό, αλλά και να προσπαθείς να τις επαναλάβεις τις επόμενες ημέρες χωρίς αποτέλεσμα. Χαλάρωσε. Ο διαλογισμός δεν πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι υπερβολικά στρεσαρισμένος ή σωματικά άβολα. Αν το κάνει, μείωσε τη διάρκεια της εξάσκησης ή άλλαξε τη μέθοδο (από το περπάτημα στην καθιστική ή την όρθια στάση. Αν αυτό δεν δουλέψει, δοκίμασε να συμπεριλάβεις λίγα λεπτά διαλογισμού στην εξάσκηση με asanas, αντί να επιμείνεις στην τυπική πρακτική. Μετά από μερικές ημέρες, προσπάθησε να επιστρέψεις στην κανονική ρουτίνα του διαλογισμού σου..
Αν συνεχίσεις να έχεις πρόβλημα ασκούμενος με τον διαλογισμού, μπορεί να ενδεδειγμένο να αναζητήσεις την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου ή την υποστήριξη μιας ομάδας που συνέρχεται τακτικά για διαλογισμό. Ενδείξεις για την πρόοδο σου, με ή χωρίς τη βοήθεια καθηγητή ή ομάδας, είναι συναισθήματα ψυχικής ηρεμίας και σωματικής ευεξίας, καθώς και η ικανότητα να είσαι παρών σε όλες τις εμπειρίες σου.

Pin It on Pinterest