“Γιόγκα είναι το ταξίδι του εαυτού προς τον εαυτό μέσω του εαυτού”, Μπαγκαβάντ Γκίτα
Βαδίζοντας με επίγνωση στο μονοπάτι της ζωής, αυτό είναι γιόγκα.

Είμαι η Εύα Αφεντούλη, γεννήθηκα στις 15 Φεβρουαρίου 1976 στη Γερμανία, μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Από το 2010 ζω στην Αθήνα και πρόσφατα μετακόμισα στον Πειραιά.

Η πρακτική ενασχόλησή μου με τη yoga ξεκίνησε περίπου εννιά χρόνια πριν, στη Θεσσαλονίκη, μαθήτρια της Δέσποινας Χατζησάββα, που με την αγάπη της με βοήθησε να βρω αυτό που ήταν για μένα.

Αρχικά η πρακτική μου ήταν συγκεντρωμένη στο σώμα μου, το οποίο είχε πολλά ενεργειακά μπλοκαρίσματα, που μεταφραζόταν σε πόνους και δυσκαμψίες.

Αυτό που με μάγεψε στην πρακτική ήταν αυτό που ένιωθα μετά, που επεκτεινόταν και πέρα από το σώμα. Η ηρεμία, η ανακούφιση, η διεύρυνση του νου, η συνειδητοποίηση της δύναμης της αναπνοής.

Μέσα από την εσωτερική αναζήτηση και μελέτη ήρθε στο μονοπάτι μου και η γνωριμία με τα ενεργειακά μονοπάτια, μελετώντας βιβλία και παρακολουθώντας σεμινάρια, οπότε και άρχισα να “μεταφράζω” όσα βίωνα.

Στο μεταξύ ήρθα στην Αθήνα, όπου και συνέχισα την πρακτική μου έχοντας την τύχη να συναντήσω και να εμπνευστώ από δασκάλες με αγάπη για το έργο τους (Θώμη Λαδά, Λητώ Δούμουρα, Αναστασία Λουκοπούλου) και όλα άρχισαν να παίρνουν το δρόμο τους.

Το καλοκαίρι του 2014 ένιωσα την ανάγκη να εμβαθύνω ακόμη περισσότερο. Οδηγήθηκα λοιπόν, στο εκπαιδευτικό 200+ ωρών του Yoga House με τον παραδοσιακά εμπνευσμένο δάσκαλο Χρήστο Χαρικιόπουλο, το οποίο ξεκίνησα το Νοέμβριο του 2014 και ολοκλήρωσα τον Ιούνιο του 2015.

Ένα ταξίδι ζωής, που θα έχει πάντα πολύτιμη θέση στην καρδιά μου.

Ακόμη και αν αυτό είναι που επικρατεί ως εικόνα στο δυτικό κόσμο μέσω της ευρείας διάδοσής της, το τελευταίο, ίσως, που είναι γιόγκα είναι να φέρουμε το πόδι πίσω από το κεφάλι. Ξεκινάμε από όποιο σημείο βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή. Το σώμα μας και ο οργανισμός μας ωφελούνται μέσα από την ολιστική προσέγγιση που μας προσφέρει και μαθαίνουμε σιγά σιγά να διαχειριζόμαστε διαφορετικά το στρες και την καθημερινότητά μας.

Στην πορεία μας το σώμα μας μπορεί να γίνει οδηγός μας για να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας. Η αναπνοή μας μπορεί να είναι η θεραπεία μας. Η εξάσκηση της παρατήρησης και της αποδοχής για ό,τι συμβαίνει, ακριβώς όπως είναι, μπορεί να γίνει η άγκυρά μας για το παρόν, βιώνοντας με επίγνωση κάθε στιγμή. “Συνειδητοποιείς πως ανέκαθεν υπήρχε κάτι μεγαλειώδες μέσα σου και δεν το γνώριζες”, όπως λέει ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα.

Και έτσι όλα είναι γιόγκα.

Pin It on Pinterest

Share This