Αυτή η αναζήτηση είναι πια ιδιαίτερα δημοφιλής στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έγκυρα ενημερωτικά site παγκόσμιας απήχησης (Yoga Journal – Do You Yoga – Yoga International).

Η διδασκαλία της yoga αυξήθηκε 74% το 2016 στην Αμερική (στοιχεία ενημερωτικού portal Yoga Journal). Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Για αυτό σήμερα μπορείς να βρεις πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αυτό από την μια πλευρά είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα γιατί υπάρχει ποικιλία, από την άλλη όμως η μαζική απήχηση οδηγεί σε μια εμπορικοποίηση.

Οπότε είναι αναμενόμενο ότι θα βρεις πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα δασκάλων yoga και ακριβώς για τον ίδιο λόγο χρειάζεται να εξετάσεις διάφορα θέματα για να μπορείς να διαλέξεις το καλύτερο.

Πρώτα από όλα είσαι εσύ

  • Ποιο είδος yoga θέλεις να διδάξεις, ποιο είδος είναι αυτό που ταιριάζει σε εσένα;

Πριν από 4 χρόνια περίπου, σε ένα site του εξωτερικού ανακάλυψα μια λίστα από 120 είδη yoga! Όμως να ξέρεις ότι η Hatha Yoga είναι η βάση όλων των ειδών της σύγχρονης yoga.

  • Πόσο χρόνο διατίθεσαι να αφιερώσεις για την εκπαίδευση σου;

Αν διαθέτεις μικρή εμπειρία, ένα πρόγραμμα 6-12 μηνών είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να υπάρχει χρόνος για αφομοίωση και πρακτική εξάσκηση. Αν έχεις μεγαλύτερη εμπειρία, σε ένα εντατικό πρόγραμμα 2-4 μήνες μπορεί να καταφέρει να ανταποκριθεί τις ανάγκες σου. Όμως, αν και τα εντατικά προγράμματα μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, στη Yoga η προσωπική πρακτική και η εμπειρία είναι το 80%.

  • Πόσο μπορείς και θες να επενδύσεις;

Το ακριβότερο δεν είναι απαραίτητα πάντα το καλύτερο, αλλά ούτε και το φθηνότερο αυτό που σε συμφέρει πραγματικά, ειδικά όταν πρόκειται για μια επένδυση ζωής. Φρόντισε να επιλέξεις σοφά, ώστε να αποκτήσεις γερά θεμέλια που υποστηρίζουν την εξέλιξη σου.

Πώς να επιλέξεις μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga

Τώρα εστίασε στο πρόγραμμα

  1. Επίπεδο και στυλ εκπαίδευσης

Ερεύνησε το διδακτικό, το εκπαιδευτικό επίπεδο και την εμπειρία του Lead Trainer και τους συνεργάτες του. Αν μπορείς το σπουδαιότερο είναι να μαθητεύσεις για κάποιο διάστημα κοντά στους δάσκαλους του εκπαιδευτικού.

  1. Κρυφές χρεώσεις:

Μελέτησε προσεκτικά τις επιπλέον χρεώσεις ή τις επιπλέον παροχές. Ρώτησε τι συμπεριλαμβάνεται στο κόστος (σημειώσεις, βιβλία, επιπλέον σεμινάρια, συμμετοχή σε Yoga Retreat, μειωμένες συνδρομές, προνομιακές εκπτώσεις, κ.α.).

  1. Εκπαιδευτική ύλη:

Μέτρησε αν είναι πραγματικές 200 ώρες εκπαίδευσης με φυσική παρουσία των εκπαιδευτών και πως είναι διαμοιρασμένη η διδακτική ύλη (τεχνική, θεωρία, φιλοσοφία, πρακτική).

Ζήτησε να δεις τις σημειώσεις, ρώτησε αν δίνεται πρόσβαση σε επιπλέον οπτικό-ακουστικό υλικό, τι βιβλία χρειάζονται. Δες αν εμβαθύνουν στην οργανική & ενεργειακή ανατομία (Pranamaya Kosha) και βεβαιώσου ότι εστιάζουν στην ασφαλή καθοδήγηση των ασκούμενων.

  1. Πραγματική εμπειρία:

Έλεγξε αν, πότε και για πόσο διάστημα σου δίνεται η ευκαιρία για Παρατήρηση και Συνδιδασκαλία, σε πραγματικές τάξεις. Σημαντικό είναι το πρόγραμμα που θα επιλέξεις να σου το προσφέρει αυτό, στην πράξη.

  1. Πόσοι εκπαιδευτές διδάσκουν:

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές ώστε να έχεις την προσοχή που χρειάζεσαι στη διάρκεια της εκπαίδευσης. Όταν ένας εκπαιδευτής διδάσκει μόνος του περισσότερα από 10-12 άτομα σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εύκολα, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται να λάβεις ελάχιστη ατομική προσοχή.

  1. Η πιστοποίηση:

Ρώτησε αν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι καταχωρημένο στον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance (USA). Είναι ένα από τους πλέον αναγνωρίσιμους οργανισμούς παγκοσμίως και θέτει ένα ελάχιστο πλαίσιο εκπαιδευτικής ύλης, που απομένει στους σπουδαστές να διαπιστώσουν αν αυτό που παρακολούθησαν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Να θυμάσαι ότι μπορείς να επισκεφτείς το site της Yoga Alliance ώστε να επιβεβαιώσεις το πρόγραμμα και φυσικά να το βαθμολογήσεις μετά την αποφοίτηση σου.

  1. Η αυθεντικότητα:

Για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, είναι σημαντικό την εκπαίδευση που θα ακολουθήσεις να είναι αυθεντική και με πηγή έμπνευσης την προσωπική σου εξέλιξη μέσα από την πρακτική. Ένας κάλος τρόπος για να το διαπιστώσεις αυτό είναι να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα με τον Lead Trainer του προγράμματος.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα έλεγα ότι μια καλή αρχή είναι να απαντήσεις στις 3 πρώτες ερωτήσεις ώστε να προσδιορίσεις πρώτα με τον εαυτό σου το πλαίσιο αναζήτησης σου και στη συνέχεια να προχωρήσεις στην έρευνα των διαθέσιμων επιλογών εστιάζοντας στα σημεία που προτείνω παραπάνω.

Το να βρεις μια Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga είναι εύκολο, άλλα το θέμα είναι να διαλέξεις την εκπαίδευση που θα περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία για επιτυχία στην καινούργια σου πορεία.

Εύχομαι από καρδιάς να βρεις αυτό που αναζητάς.

Christos Krishna Charikiopoulos

 

Πώς να επιλέξεις μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga;

Pin It on Pinterest

Share This