«Όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά όταν είναι σταθερή η αναπνοή, είναι έτσι σταθερός και ο νους «. – Hatha Yoga Pradipika.

Η αναπνοή είναι ζωή. Είναι μια από τις πιο ζωτικές μας λειτουργίες, αν όχι η πιο ζωτική. Η Pranayama είναι μια από τις θεμελιώδης δραστηριότητες στη yoga. Από τη πλευρά της yoga σωστή αναπνοή σημαίνει να φέρουμε περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και στον εγκέφαλο και να ελέγξουμε τη Prana (ζωτική ενέργεια). Η Pranayama επίσης πάει χέρι χέρι με τις Asanas.
Η ένωση αυτών των δυο θεωρείται η ανώτερη μορφή εξυγίανσης και αυτοπειθαρχίας που καλύπτει και το νου και το σώμα. Η Pranayama είναι η επιστήμη του έλεγχου της αναπνοής. Αποτελείται από σειρές ασκήσεων με προορισμό να συναντήσουν τις ανάγκες του σώματος και να διατηρήσουν ακμαία την υγειά. Η Pranayama έρχεται από τις εξής λέξεις:

Prana: Ζωτική ενέργεια ή Δύναμη της Ζωής.
Yama:
Πειθαρχία ή Έλεγχος.
Ayama:
Διεύρυνση ή Προέκταση.

Κατ’ αυτό τον τρόπο Pranayama σημαίνει «τεχνικές αναπνοής» ή «έλεγχος της αναπνοής». Στην ιδανική πρακτική, το άνοιγμα της εσωτερικής μας ζωτικής ενέργειας δεν εξαντλείτε στις βαθιές αναπνοές. Σκοπεύει να βοηθήσει και να προετοιμάσει τους ασκούμενους για τη διαδικασία του Διαλογισμού.

Κατά την διάρκεια της αναπνευστικής διαδικασίας εισπνέουμε, βάζουμε στο σώμα οξυγόνο, το οποίο περνά μέσα από το σώμα σαν μορφή ενέργειας που φορτίζει τα διάφορα μέρη του σώματος. Κατόπιν εκπνέουμε, βγάζουμε από το σώμα , διοξείδιο του άνθρακα και μαζί τοξικά κατάλοιπα.

Με την πρακτική της Pranayama επέρχεται ισορροπία ανάμεσα στο οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Απορροφώντας prana μέσω των τεχνικών της αναπνοής επιτυγχάνεται και η σύνδεση του νου, του σώματος και του πνεύματος.

Αλλά η ζωή είναι γεμάτη υπερένταση (stress). Εξ’ αιτίας της καθημερινής εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων, των οικονομικών πιέσεων, έχουμε τη τάση να αγνοούμε την αναπνοή μας, έτσι και αυτή καταλήγει να είναι ρηχή και γρήγορη.

Όταν τελικά χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος των πνευμόνων τότε προκύπτει η μη επαρκή οξυγόνωση που με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές. Καρδιακές παθήσεις, προβληματικός ύπνος και κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα από την ελλιπή οξυγόνωση. Επομένως η αρνητική ενέργεια της ανησυχίας και των διάφορων ‘’βασάνων’’ καταλήγουν σε λιγότερη ενέργεια μέσα στο σώμα. Εξασκώντας βαθιά και συστηματική αναπνοή μέσω της Pranayama επαναφορτίζουμε το σώμα μας.

Τα οφέλη της Pranayama:

Η αναπνοή είναι μια φυσική διαδικασία της ζωής μας που πολύ λίγο προσοχή δίνουμε σε αυτήν. Είναι μια αυτόνομη λειτουργία του σώματος την οποία εκτελούμε ακόμα και αν δε συγκεντρωθούμε σε αυτή. Γιατί τότε θα έπρεπε να μάθουμε αναπνευστικές τεχνικές της yoga; Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που η Pranayama είναι σημαντική:

  • Η Pranayama μας διδάσκει το σωστό τρόπο να αναπνέουμε. Έχουμε συνηθίσει να αναπνέουμε συνήθως από το θώρακα χρησιμοποιώντας μόνο ένα μέρος των πνευμόνων, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτός ο αφύσικος και ανθυγιεινός τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές.
  • Με τις τεχνικές αναπνοής αυξάνουμε την ικανότητα των πνευμόνων, περισσότερο οξυγόνο εισρέει στον οργανισμό και έτσι έχουμε καλύτερη υγειά. Μαθαίνουμε να αναπνέουμε αργά και βαθιά – με το σωστό τρόπο.
  • Η Pranayama μειώνει τις τοξίνες και αλλά κατάλοιπα μέσα από το σώμα μας. Λειτουργεί σαν μέσο πρόληψης ως προς τις ασθένειες.
  • Η Pranayama βοήθα τη καλή λειτουργία της πέψης. Με το σωστό τρόπο αναπνοής ο μεταβολισμός και κατάσταση της υγείας μας θα αρχίσει να βελτιώνεται.
  • Η Pranayama αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης και της εστίασης. Καταπολεμά το άγχος και χαλαρώνει το σώμα. Ο έλεγχος της αναπνοής φέρνει γαληνή και ησυχία στο νου.
  • Η Pranayama έχει να προσφέρει ένα καλύτερο αυτοέλεγχο. Μέσα απ την συγκέντρωση χειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά το ψυχισμό μας και τις αντιδράσεις μας. Το μυαλό μπορεί να λειτουργήσει με καθαρότητα, αποφεύγοντας τις διενέξεις και τις λάθος αποφάσεις. Επιπλέον ο αυτοέλεγχος εμπεριέχει και έλεγχο στο σώμα μας.
  • Η Pranayama οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα από ένα χαλαρό σώμα και νου.

Pin It on Pinterest