Τι είναι ο Εκφραστικός Χορός
γράφει η Μελίνα Ιορδανίδου.

Όλοι μας έχουμε κάποιους προσωπικούς συνειρμούς για το τι είναι ο χορός. Συνήθως  αναφερόμαστε σε εικόνες κλασσικού χορού, μοντέρνου ή παραδοσιακού κτλ. Ποια είναι όμως η αφετηρία αυτών των τεχνικών και δρόμων της κίνησης;  Είναι το ίδιο μας το σώμα. Ο ιδιαίτερος παλμός και ρυθμός του καθενός μας !  Αυτόν τον ιδιαίτερο παλμό θα απελευθερώσουμε μέσα από τον εκφραστικό χορό – αυτοσχεδιασμό.

Ο πυρήνας των μαθημάτων είναι η εξερεύνηση της κίνησής μας πέρα από κινητικά στερεότυπα και συνήθειες, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης-ευλυγισίας  και ο αυτοσχεδιασμός ως εργαλείο ελεύθερης έκφρασης. Ο στόχος μας πρώτα απ’ όλα, είναι να απελευθερωθούμε από τις εντάσεις ,σωματικές και νοητικές. Να μάθουμε να εμπιστευόμαστε την αληθινή μας παρόρμηση και να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του σώματός μας. Δίνοντας ελεύθερη δίοδο και μορφή στην ενέργεια που είναι αποθηκευμένη  μέσα μας .

Να έρθουμε σ’ επαφή με τον αυθορμητισμό και την αλήθεια της στιγμής,  απεγκλωβίζοντας τον εαυτό μας από τα πρέπει και τον φόβο της έκφρασης. Να  κατανοήσουμε πως γεννιέται μια κίνηση αντί να μιμούμαστε απλώς το αποτέλεσμά της! Τους παραπάνω στόχους τους προσεγγίζουμε μέσα από τις τεχνικές του σύγχρονου χορού, τον αυτοσχεδιασμό, στοιχεία Τάι-τσι, Αυθεντική κίνηση .

Ο βασικός πυρήνας είναι ο Αυτοσχεδιασμός. Είναι μια διαδικασία όπου δεν δίνονται κάποια συγκεκριμένα  βήματα. Ενδυναμώνοντας τον εσωτερικό   παρατηρητή και με την βοήθεια  κάποιας συγκεκριμένης σωματικής ή θεματικής  οδηγίας ανακαλύπτουμε τον προσωπικό μας βηματισμό και φτιάχνουμε την δική μας χορογραφία. Εμπνεόμαστε από την καθημερινή κίνηση που αποκτά δυναμική  και  ποιητική χροιά. O χορός μας αποκτά εύρος, μέσα από την εκμάθηση νέων κινητικών δεξιοτήτων και αρχών που διέπουν τον Σύγχρονο χορό και γενικά την κίνηση.

Μαθαίνουμε την αιώρηση, την πτώση, την στήριξη, το κύλισμα, τις αναπηδήσεις, συμφιλιωνόμαστε με το πάτωμα, την επαφή με τον «άλλον». Βασική αρχή είναι η χαλάρωση. Σκοπεύουμε να  κινηθούμε  χαλαρά, με την λιγότερο δυνατή προσπάθεια, δίνοντας στις κλειδώσεις χώρο. Η κίνησή μας  αποκτά ροή και πλαστικότητα.  Εξερευνούμε την κίνηση του κάθε μέλους ( χέρια, λεκάνη, πέλματα, σπονδυλική στήλη, κέντρο…. ) ξεχωριστά.

Εξοικειωνόμαστε με τις δυνάμεις που διέπουν τον φυσικό κόσμο, όπως η βαρύτητα, η κεντρομόλος δύναμη, η ροπή, η ισορροπία, η αντίσταση και έτσι η μηχανική του σώματός μας, μας αποκαλύπτεται! Αυτή η γνώση μας χαρίζει την δυνατότητα να μάθουμε με  μεγαλύτερη ευκολία οποιοδήποτε άλλο είδος χορού. Ανοιγόμαστε σε ποιότητες κίνησης, εμπνεόμενη από την ενέργεια της φύσης. Η δυναμική της φωτιάς, η ροή του νερού, η σταθερότητα και δεκτικότητα της γης, η διαπεραστική κίνηση του αέρα είναι στοιχεία που διέπουν τη ζωή μας και  το σώμα μας.

H παραπάνω  διαδικασία ωφελεί την διαθεσιμότητα μας όχι μόνο στο χορό αλλά και την καθημερινή ζωή μας, κάνοντας  τις  κινήσεις μας ποιο λειτουργικές και σίγουρες και την ψυχική μας κατάσταση αποφορτισμένη από το περίσσευμα εντάσεων. Η εφαρμογή τεχνικών μασάζ στην αρχή και τέλος του μαθήματος, μας καθιστά πιο έτοιμους να κινηθούμε και να χαλαρώσουμε αντίστοιχα.

Σε κάθε συνάντηση, θα επικεντρωθούμε σε κάποιο θέμα ιδιαιτέρως. Στην πρώτη συνάντηση το θέμα που θα εξερευνήσουμε είναι «Βγαίνω από την συνήθεια– αφήνω το σώμα μιλήσει! ».

Λίγα λόγια για τη Μελίνα Ιορδανίδου.

Η  Μελίνα  γεννήθηκε το 1972 στην Οστράβα της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1986 και ζει στην Αθήνα. Η εξοικείωσή της με την κίνηση ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία με την ενασχόλησή της με τις πολεμικές τέχνες (Judo και Tae-kwon –do) και συνεχίζεται με την πρακτική του Τάι-τσι και τεχνικές  σύγχρονου χορού με έμφαση στον Αυτοσχεδιασμό.

Αποφοίτησε από την Ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης του Κρατικού θεάτρου  Βορείου Ελλάδος. Έκτοτε ακολουθεί τον δρόμο της έρευνας της κίνησης.  Αναζητούσε να διευρύνει τα εκφραστικά της εργαλεία βασιζόμενη σε δρόμους και  πρακτικές που καλλιεργούν την εν συνείδηση, καταλύουν τα στερεότυπα και αποκαλύπτουν αρχετυπικές πηγές έκφρασης. O στόχος της είναι να βιώνει τα πρακτικά οφέλη τις άσκησης στην καθημερινότητα και να τα μοιράζετε με τους συνανθρώπους της μέσω των παραστάσεων και της διδασκαλίας .

Η εκπαίδευσή της συνεχίστηκε με την ομάδα Sine qua non και την Χ. Κλεισιούνη. Στη συνέχεια μέσα από τα σεμινάρια με την Kitt Jhonson, Ka Rustler, J.Hamilton, Guy  Cools, Snjezana Premus, Μ. Ναλμπάντης, κ’άλλα.
Buto με την S.Koseki, M.Iwana. Tάι τσι με δάσκαλο τον Π.Κουρόπουλο, Τ.Bunang , Ν.Ξιφαρά. Θεατρικά σεμινάρια με τον Θ.Τερζόπουλ, Α.Μανωλικάκη, R.Carreri, Lilo Bauer. Συνεργάστηκε σε παραστάσεις με την J.Henou, την ομάδα YELP, το Εθνικό θέατρο, την ομάδα Enniamorfo, Elix, N.Melancholia, την S.Premus.

Εκπαιδεύεται στην κινέζικη μάλαξη TUINA .

Pin It on Pinterest

Share This