«Πως να Διαλέξω μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga;»

«Πως να Διαλέξω μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga;»

 

Αυτή η αναζήτηση είναι πια ιδιαίτερα δημοφιλής στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έγκυρα ενημερωτικά site παγκόσμιας απήχησης (Yoga Journal – Do You Yoga – Yoga International).

Η διδασκαλία της yoga αυξήθηκε 74% το 2016 στην Αμερική (στοιχεία ενημερωτικού portal Yoga Journal) ενώ οι ασκουμενοι στη yoga ξεπερνουν τα 60 εκατομμύρια! Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ελλάδα ώστε σήμερα να συναντάς πληθώρα δασκάλων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Από την μια πλευρά αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα γιατί υπάρχει σημαντική διάδοση στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η yoga στον άνθρωπο. Από την άλλη όμως η τόσο μαζική απήχηση οδηγεί σε μια εμπορικοποίηση που αντιμετωπίζει την αρχαία φιλοσοφία και πρακτική της yoga σαν “προϊόντα” με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται η αξία της.

Οπότε, για όσους ενδιαφέρονται για μια σοβαρή και υπεύθυνη εκπαίδευση, επιβάλλεται μια ενδελεχή έρευνα πριν επιλέξουν σε ποιους θα εμπιστευθούν τον χρόνο, την ενέργειά και την μελλοντική τους εξέλιξη.  Ανάμεσα στα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα δασκάλων yoga δημιουργούνται μια σειρά από ερωτηματικά που χρειάζεται να βρεις απαντήσεις, ώστε να να καταλήξεις ποιο πρόγραμμα είναι τελικά το καλύτερο για σένα.

Πρώτα είσαι εσύ

Ποιο είδος yoga θέλεις να διδάξεις, ποιο είδος είναι αυτό που ταιριάζει σε εσένα;

Η αλήθεια είναι ότι η ουσία της yoga είναι μία, όμως λειτουργεί και αφομοιώνεται διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο κι αυτό γιατί πρόκειται αποκλειστικά για προσωπική βιωματική εμπειρία. Έτσι, ο κάθε δάσκαλος μεταφέρει και διδάσκει αυτό που εκείνος έχει κατανοήσει / βιώσει μέσα από την πρακτική του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα διαφορετικά συστήματα. Το κάθε σύστημα διδάσκει την yoga με τη δική του μέθοδο και ταιριάζει περισσότερο σε κάποιους ή όχι. Πριν από, περίπου, 4 χρόνια ανακάλυψα σε ένα site του εξωτερικού μια λίστα από 120 είδη yoga! Όμως να ξέρεις ότι η Hatha Yoga είναι η βάση όλων των ειδών της σύγχρονης yoga.

Πόσο χρόνο μπορείς ή χρειάζεται να αφιερώσεις για την εκπαίδευση σου;

Αν διαθέτεις μικρή εμπειρία στην πρακτική, ένα πρόγραμμα 7 – 10 μηνών είναι μια καλή επιλογή ώστε να έχεις χρόνο για αφομοίωση και περισσότερη πρακτική εξάσκηση κοντά στους εκπαιδευτές σου. Την μεγαλύτερη γνώση την αποκτάς όσο συνεχίζεις την πρακτική σου κοντά στους δασκάλους σου, βιωματικά και στην πράξη. Αν έχεις μεγαλύτερη εμπειρία, ένα σωστά δομημένο εντατικό πρόγραμμα 4 – 6 μήνες είναι πιθανό να ανταποκριθεί τις ανάγκες σου. Όμως αν και τα εντατικά προγράμματα μπορεί να φαίνονται ελκυστικά λόγω του σύντομου χρόνου, για να έχουν επιτυχία είναι απαραίτητη προϋπόθεση η τακτική προσωπική πρακτική και η προηγούμενη εμπειρία σου να βρίσκονται σε αρκετά κάλο επίπεδο. Αλλιώς η επένδυση σου δεν πρόκειται αποδώσει καρπούς. Κάνεις δεν έγινε δάσκαλος σε ένα μήνα και χωρίς προηγούμενη εμπειρία!

Ποιο πόσο μπορείς και θέλεις να επενδύσεις;

Αφού υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι αναμενόμενη και η μεγάλη ποικιλία σχετικά με το κόστος τους. Το ακριβότερο δεν σημαίνει πάντα ότι αντιστοιχεί σε καλύτερη ποιότητα σπουδών, αλλά ούτε κι ότι το φθηνότερο είναι “ευκαιρία” και συμφέρει πραγματικά. Ειδικά όταν πρόκειται να επενδύσεις σε μία εκπαίδευση ζωής, κάνε αρκετή έρευνα και μάθε τι περιλαμβάνεται στο κόστος και φρόντισε να επιλέξεις σοφά, ώστε να αποκτήσεις γερά θεμέλια που να υποστηρίζουν την εξέλιξη σου.

Πώς να επιλέξεις μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga

Τώρα ψάξε για το πρόγραμμα

Το Επίπεδο και το Ύφος των Εκπαιδευτών:

Κανε την ερεύνα σου για τους εκπαιδευτές και περισσότερο για τον Lead Trainer. Διάβασε με προσοχή τα βιογραφικά τους, που έχουν εκπαιδευτεί και ποια είναι η εμπειρία τους. Στο διαδίκτυο βέβαια όλοι μπορούμε να γράψουμε ότι θέλουμε και να δημοσιεύσουμε πολύ όμορφες φωτογραφίες, άρα μόνο η βιωματική εμπειρία μπορεί να επιβεβαιώσει αν όσα διαβάζεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μάθε που & πότε μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα με τον Lead Trainer του προγράμματος και αφιέρωσε κάποιο χρόνο σε αυτό. Σε μια επιτυχημένη εκπαίδευση χρειάζεται ο δάσκαλος να εμπνέει τον μαθητή, να υπάρχει “χημεία” στην σύνδεση τους. Αυτό είναι ίσως το σπουδαιότερο σημείο που χρειάζεται να προσέξεις, και μπορείς να το διαπιστώσεις μόνο αν μαθητεύσεις για κάποιο διάστημα κοντά στους δάσκαλους του εκπαιδευτικού.

Κρυφές χρεώσεις ή επιπλέον Παροχές:

Ρώτησε τι ακριβώς συμπεριλαμβάνεται στο κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος ή τι ΔΕΝ περιλαμβάνεται αλλά είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, σημειώσεις / εγχειρίδια, βιβλία, επιπλέον σεμινάρια, συμμετοχή σε Yoga Retreat, μειωμένες συνδρομές, προνομιακές εκπτώσεις, κ.α. Μελέτησε προσεκτικά τις επιπλέον χρεώσεις ή τις επιπλέον παροχές. και αξιολόγησε την πραγματική σχέση ποιότητας/παροχών και κόστους.

Διδακτικό Πλαίσιο & Εκπαιδευτική ύλη:

Εξακρίβωσε αν το πρόγραμμα αποτελείται πραγματικά από 200 ώρες εκπαίδευσης, πόσες από αυτές είναι με τη φυσική παρουσία των εκπαιδευτών, πόσες είναι διαδικτυακά και πόσες ώρες είναι με τον Lead Trainer. Μελέτησε προσεκτικά τη δομή του προγράμματος και πως είναι διαμοιρασμένη η διδακτική ύλη (τεχνική, θεωρία, φιλοσοφία, πρακτική), αν δίνεται έμφαση σε ανατομία & φυσιολογία. Για ότι δεν καταλαβαίνεις μη διστάζεις να ζητήσεις περισσότερες διευκρινήσεις. Ζήτησε να δεις τις σημειώσεις του προγράμματος, ρώτησε αν δίνεται πρόσβαση σε επιπλέον οπτικό-ακουστικό υλικό, τι βιβλία χρειάζονται. Δες αν εμβαθύνουν στην οργανική & ενεργειακή ανατομία (Pranamaya Kosha) και βεβαιώσου ότι εστιάζουν στην ασφαλή καθοδήγηση των ασκούμενων.

Πραγματική διδακτική εμπειρία:

Έλεγξε αν, πότε και για πόσο διάστημα σου δίνεται η ευκαιρία για Παρατήρηση και Συνδιδασκαλία με τους εκπαιδευτές σου σε πραγματικές τάξεις. Είναι αρκετά σημαντικό το πρόγραμμα που θα επιλέξεις να σου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Αυτά είναι τα πρώτα σου βήματα στον χώρο της διδασκαλίας.

Πόσοι εκπαιδευτές διδάσκουν:

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές που καλύπτουν διάφορους τομείς της διδακτικής ύλης, άλλα παράλληλα ότι θα έχεις και την προσοχή που χρειάζεσαι στη διάρκεια της εκπαίδευσης. Όταν ένας εκπαιδευτής διδάσκει μόνος του περισσότερα από 10-12 άτομα σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εύκολα, καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται να λάβεις αρκετή ατομική προσοχή.

Η πιστοποίηση:

Ρώτησε αν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι καταχωρημένο στον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance (USA). Βεβαία, δεν είναι ούτε αυτό εγγύηση ποιότητας καθώς δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι όμως ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους οργανισμούς παγκοσμίως ο οποίος έχει θεσπίσει ένα ελάχιστο πλαίσιο εκπαιδευτικής ύλης για τις σχόλες εκπαίδευσης. Απομένει στους σπουδαστές να διαπιστώσουν αν το πρόγραμμα που παρακολούθησαν ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο της Yoga Alliance. Να θυμάσαι ότι μπορείς να επισκεφτείς το site της Yoga Alliance ώστε να επιβεβαιώσεις το πρόγραμμα πριν και φυσικά να το βαθμολογήσεις μετά την αποφοίτηση σου. Έτσι μπορείς να επιβραβεύσεις ή να αποδοκιμάσεις ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βέβαια κατόπιν εορτής.

Η αυθεντικότητα:

Για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, είναι σημαντικό η εκπαίδευση που θα ακολουθήσεις να χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και έμπνευση ώστε να ενδυναμώνει την προσωπική σου εξέλιξη μέσα από την βιωματική πρακτική. Ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσεις είναι και πάλι η προηγούμενη επαφή με τους δασκάλους του εκπαιδευτικού. Να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα μαζί τους και να γνωρίσεις τον Lead Trainer που είναι ο εμπνευστής και καθοδηγητής του προγράμματος.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα έλεγα ότι μια καλή αρχή είναι να απαντήσεις στις 3 πρώτες ερωτήσεις ώστε να προσδιορίσεις πρώτα με τον εαυτό σου το πλαίσιο αναζήτησης σου και στη συνέχεια να προχωρήσεις στην έρευνα των διαθέσιμων επιλογών εστιάζοντας στα σημεία που αναφέρω παραπάνω.

Το να βρεις μια Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga είναι πολύ εύκολο πια, το θέμα όμως είναι να επιλέξεις την εκπαίδευση που θα περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία για επιτυχία στην καινούργια σου πορεία. Για εμάς, στο Ayama Yoga House, η πρακτική της yoga είναι στάση ζωής, όπως έλεγε κι ο δάσκαλος μου “η yoga που συμβαίνει ανάμεσα στα asanas είναι η πιο σημαντική”. 

Εύχομαι από καρδιάς να βρεις αυτό που αναζητάς.

Christos Krishna

 

Πώς να επιλέξεις μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga;

Χρήστος ΧαρικίοπουλοςΟ Χρήστος Χαρικιόπουλος – είναι Yogacharya καθηγητής yoga E-RYT-500, με περισσότερες από 1200 ώρες εκπαίδευσης σε Ινδία & Ευρώπη. Είναι ιδρυτής του Ayama Yoga House, μέλος της Yoga Alliance ©, μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας, Lead Trainer στα προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Yoga Βασικής RYS 200 & Ανώτερης RYS 300. Aσχολείται συστηματικά με την πρακτική της yoga από το 2001 και διδάσκει από το 2005. Παρόλο που έχει ασχοληθεί, εκπαιδευτεί και διδάξει αρκετά διαφορετικά συστήματα yoga όπως, Hatha, Flow, Yin, Restorative, Sampoorna yoga, πάντα θεωρούσε ότι η ουσία της yoga εστιάζει σε έναν και μοναδικό στόχο. Την ολιστική εξέλιξη του ατόμου ώστε να βιώσει όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.