Αναζητάς ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης δάσκαλων yoga, γιατί αγαπάς τη πρακτική σου και νιώθεις ότι έχει έρθει η στιγμή για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου;

Σε κατανοώ, γιατί πριν από 14 χρόνια έκανα μια παρόμοια αναζήτηση για τη δική μου εκπαίδευση. Ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο γιατί παρατηρώ ότι στην ελληνική αρθρογραφία, σε αντίθεση με το εξωτερικό, υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης στο πως να διαλέξεις μια εκπαίδευση yoga. Σύμφωνα με στοιχεία του ενημερωτικού portal Yoga Journal οι δάσκαλοι yoga αυξήθηκαν 74% το 2016 από 28% το 2014 μόνο στην Αμερική. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια κι έτσι σήμερα συναντάμε πληθώρα δασκάλων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο.

Όταν μια αρχαία και εφαρμοσμένη φιλοσοφία με στόχο την πνευματική εξέλιξη εξαπλώνεται τόσο γρήγορα και σε τέτοιο εύρος είναι σίγουρα ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την ανθρωπότητα. Από την άλλη πλευρά η μαζική απήχηση, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια εμπορικοποίηση. Έτσι προκύπτει η ανάγκη για επιλογές ποιοτικής εκπαιδευσης και σε αυτό είναι πολυ χρήσιμο η σωστή ενημέρωση.

Το «Πως να Διαλέξω μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga» είναι πλέον μια ιδιαίτερα δημοφιλής αναζήτηση στο διαδίκτυο και σύμφωνα με έγκυρα ενημερωτικά site παγκόσμιας απήχησης, όπως το Yoga Journal το Do You Yoga και το Yoga International, πριν επιλέξεις ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δάσκαλων yoga χρειάζεται να εξετάσεις διάφορα θέματα που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις τις διαθέσιμες επιλογές. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι να κατασταλάξεις ποιο είδος yoga είναι αυτό που ταιριάζει σε εσένα και προσφέρει στην ιδιοσυγκρασία σου την ευκαιρία να εξελίξεις σώμα, νου και πνεύμα. Πριν από 4 χρόνια περίπου, σε ένα site του εξωτερικού ανακάλυψα μια λίστα από 120 είδη yoga! Φαντάσου πόσα κυκλοφορούν σήμερα. Αρκετά από αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μακριά από την πραγματική ουσία της πρακτικής που δεν είναι άλλη από την ριζική μεταμόρφωση του ασκούμενου σε μια, τουλάχιστον, καλύτερη εκδοχή του.

Πώς να επιλέξεις μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga

Εδώ σου παρουσιάζω κάποια σημεία ή ερωτήσεις που θα χρειαστεί να λάβεις υπόψη σου πριν καταλήξεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για την εξέλιξη σου σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

3 ερωτήσεις για τον εαυτό σου

  1. Αναζητάς ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων yoga που θα σε βοηθήσει να μεταμορφώσεις τη ζωή σου ή απλώς ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις ένα δίπλωμα για επαγγελματικούς λόγους; Ένας ιδανικός συνδυασμός είναι να επιθυμείς και τα δύο. Όμως η επιθύμια σου για προσωπική αλλαγή και εμβάθυνση στο δρόμο της yoga, χρειαζεται να προηγείται. Καθώς, για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, είναι σημαντικό η διδασκαλία σου να ειναι αυθεντική και με πηγή έμπνευσης την προσωπική σου εμπειρία και τις θετικές αλλαγές που έχεις βιώσει σαν ασκούμενος/η μέσα από την πρακτική.
  2. Πόσο χρόνο και προσοχή διατίθεσαι να αφιερώσεις για την εκπαίδευση σου; Υπάρχουν αρκετές επιλογές μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας που θα έλεγα ότι αντιστοιχούν στον χρόνο της προηγούμενης εμπειρίας σου, δηλαδή αφοσιωμένη πρακτική σε τακτική βάση. Αν διαθέτεις μικρή εμπειρία, 1-3 χρόνια, τότε ένα προγραμμα (6-12 μηνών) είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για αφομείωση και πρακτική κοντά στους δασκάλους. Αν πάλι, έχεις μεγαλύτερη εμπειρία, ίσως ένα πιο εντατικό πρόγραμμα (2-4 μήνες) καταφέρει να ανταποκριθεί τις ανάγκες σου. Να θύμασαι οτι τα εντατικά προγράμματα μπορεί να φαίνονται ελκυστικά λόγω της ταχύρυθμης εκπαίδευσης, όμως είναι απαραίτητο και η προσωπική πρακτική να είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν μπορείς να «κόψεις δρόμο», αν πρώτα δεν γνωρίζεις το δρόμο.
  3. Ποιο είναι το όριο στην επένδυση που μπορείς να διαθέσεις για την εκπαίδευση σου; Αρκετές φορές το οικονομικό αντίκρισμα γίνεται το βασικότερο κριτήριο για την τελική επιλογή, όμως φρόντισε να επιλέξεις σοφά. Το ακριβότερο δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο, αλλά ούτε και το φθηνότερο αυτό που συμφέρει πραγματικά, όταν πρόκειται για μια επένδυση ζωής.

Σημεία για να εστιάσεις την έρευνά σου

  1. Το σημαντικότερο είναι ο/η Lead Trainer του προγράμματος και οι συνεργάτες του, ερεύνησε την εκπαίδευση και την εμπειρία τους σε διδακτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Και το αμέσως σπουδαιότερο είναι να μαθητεύσεις για κάποιο διάστημα κοντά στους δάσκαλους που πρόκειται να εμπιστευθείς την εκπαίδευση σου. Να έχεις βιωματική εμπειρία σχετικά με το ύφος, την προσέγγιση και την ποιότητα της διδασκαλία τους. Να διαπιστώσεις μέσα από προσωπική επαφή αν σου ταιριάζει ο τρόπος που διδάσκουν.
  2. Μελέτησε προσεκτικά τις επιπλέον χρεώσεις ή τις επιπλέον παροχές κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος. Για παράδειγμα, ρώτησε αν συμπεριλαμβάνονται στο κόστος σημειώσεις ή βιβλία, επιπλέον σεμινάρια, συμμετοχή σε Yoga Retreat, μειωμένες συνδρομές, εκπτώσεις σε μετεκπαιδευτικά σεμινάρια ή άλλες παροχές. Φρόντισε να ενημερωθείς για όλες τις επιπλέον χρεώσεις π.χ. εξέταστρα, Yoga Retreats, βιβλία ή άλλο υλικό, ώστε να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό κόστος.
  3. Αξιολόγησε και σύγκρινε την εκπαιδευτική ύλη, ρώτησε αν περιορίζεται μόνο στο ελάχιστο όριο των 200 ωρών και πως είναι διαμοιρασμένη σε όλους τους τους απαραίτητους τομείς, τεχνική, θεωρία, φιλοσοφία, πρακτική. Ζήτησε να δεις την ποιότητα των σημειώσεων, ρώτησε αν δίνεται πρόσβαση σε επιπλέον οπτικο-ακουστικό υλικό, πόσο εμβαθύνουν στην οργανική & ενεργειακή ανατομία (Pranamaya Kosha) και ποιος διδάσκει, ποιο σύστημα διδασκαλίας ακολουθούν, πόσο εστιάζουν στην ασφαλή καθοδήγηση, τι βιβλία χρειάζονται για τη φιλοσοφία, αν υπάρχουν θεωρητικές ή άλλες εξετάσεις και πως διεξάγονται.
  4. Το πιο χρήσιμο εργαλείο για την εξέλιξη σου είναι η πραγματική εμπειρία. Ρώτησε αν, πότε και για πόσο διάστημα σου δίνεται η ευκαιρία για παρατήρηση και συνδιδασκαλία με τον Lead trainer, σε πραγματικές τάξεις με αληθινούς ασκούμενους κι όχι μόνο τους συμμαθητές σου. Τα 9/10 της διδασκαλίας είναι η ενθάρρυνση. Βεβαιώσου ότι το πρόγραμμα που θα επιλέξεις σου το προσφέρει αυτό, έμπρακτα.
  5. Μάθε πόσα άτομα συμμετέχουν σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πόσοι εκπαιδευτές. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές ώστε να ξέρεις ότι θα έχεις όλη την προσοχή που χρειάζεσαι στη διάρκεια της εκπαίδευσης. Όταν ένας εκπαιδευτής διδάσκει μόνος του περισσότερα από 10 άτομα σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται να λάβεις ελάχιστη ατομική προσοχή.
  6. Ρώτησε αν το εκπαιδευτικό προγραμμα είναι καταχωρημένο στον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance (USA). Χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί εγγύηση ποιότητας, καθώς είναι εγγεγραμμένα χιλιάδες προγράμματα, εξαιρετικής ή απαράδεκτης ποιότητας. Είναι όμως ο πλέον αναγνωρίσιμος οργανισμός παγκοσμίως και θέτει ένα ελάχιστο πλαίσιο εκπαιδευτικής ύλης, που απομένει στους σπουδαστές να διαπιστώσουν αν αυτό που παρακολούθησαν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Να θυμάσαι ότι μπορείς να βαθμολογήσεις το πρόγραμμα που παρακολούθησες στο site της Yoga Alliance.
  7. Αναζήτησε να έρθεις σε επαφή με παλαιότερους σπουδαστές που παρακολουθήσαν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να ρωτήσεις τη γνώμη τους και διερεύνησε σε τι ποσοστό οι απόφοιτοι διδάσκουν.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα έλεγα ότι μια καλή αρχή είναι να απαντήσεις στις 3 πρώτες ερωτήσεις ώστε να προσδιορίσεις πρώτα με τον εαυτό σου το πλαίσιο αναζήτησης σου και στη συνέχεια να προχωρήσεις στην έρευνα των διαθέσιμων επιλογών εστιάζοντας στα σημεία που προτείνω παραπάνω.

Η Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga 250 ωρών στο Yoga House είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης εμπειρίας στη διδασκαλία και όλοι οι εκπαιδευτές είμαστε αφοσιωμένοι στην ποιοτική μετάδοση αυτή της γνώσης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη δομή του προγράμματος, τις προϋποθέσεις και τις παροχές που προσφέρουμε μπορείς να δεις εδώ: Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga 250 ωρών – RYS-200

Εύχομαι από καρδιάς να βρείς αυτό που αναζητάς.

Christos Krishna

Πώς να επιλέξεις μια Εκπαίδευση Δάσκαλων Yoga;

 

Pin It on Pinterest

Share This